Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är den fruktade maneten här

På bara ett år har den fruktade amerikanska kammaneten, Mnemiopsis leidyi, tagit sig från Västkusten ända upp i Bottenhavet. Den främmande arten tros ursprungligen ha kommit med fartygsballast och är ingen välkommen nykomling. Maneten anklagas för att ha slagit ut fisket i Svarta havet.

Under fjolåret spred den sig norrut genom hela Östersjön och upp till Bottenhavet.

- Den nordligaste platsen för maneten jag känner till är djuphålan söder om Kvarken mellan Holmöarna och Vasa, säger laboratoriechef Joakim Hjelm på Fiskeriverket.

Som alltid när främmande arter kommer in i ekosystemen finns en oro eftersom de ibland konkurrerar de ut andra arter och kan ge stora skador på ekologin.

När kammaneten kom till Svarta havet på 1980-talet inträffade en ekologisk katastrof där fisket slogs ut eftersom maneten äter stora mängder djurplankton, hoppkräftor, fiskägg med mera. Oro finns för att samma sak ska hända i Östersjön.

Men Joakim Hjelm säger samtidigt att den ekologiska kollapsen i Svarta havet inte behöver bero på maneten. Där bedrevs också ett kraftigt rovfiske av planktonätande fiskar.

- Det kan ha inneburit att maneten saknade konkurrenter och därför kunde förökas. Det är inte alltid lätt att veta vad som är orsak och verkan. Människan kan också ha påverkat situationen.


Läs mer i måndagens TÅ.ANDERS LIDÉN
070-316 84 92