Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är allehanda.se en renare plats

För ett och ett halvt år sedan skrev jag om näthatet och den mobbing som frodades i kommentarfält i anslutning till våra artikelkommentarer. Jag var besvärad. Detta mot bakgrund av att vår nyhetssajt allehanda.se inte sällan förvandlades till ett forum för elaka påhopp från anonyma avsändare.

Jag skrev då, senhösten 2010, bland annat följande utgång: Vilka är ni därute som inte drar er ens för att fläcka ned en avliden man, eller en våldtagen flicka eller kvinna? Vilka är ni som skyddade bakom intetsägande signaturer vräker ur er okvädheter enbart avsedda att såra och uppröra, eller för att sprida budskap i syfte att så split mellan olika folkgrupper?

Jag fick en del mothugg då, förstås; det mesta handlade om att jag och vi verkade vilja sätta munkavle på befolkningen. Vi som bärare av det fria ordet skulle väl ändå inte kväsa läsarna och beröva dem rättigheten till detsamma?

Först och främst; tro nu inte att jag är emot att kommentatorer skriver under signatur annan än deras namn; det är förstås helt okej. Dock hade dessa personer också satt i system att inte uppge de obligatoriska uppgifterna i det skyddade formuläret som aldrig syns utåt, trots att sådana regler fanns redan då. Det är däremot förstås inte okej.

Jag tycker själv att vi visade stort tålamod på allehanda.se, men nu känner vi att vi måste vidta åtgärder för att skärpa tonen i våra kommentarfält. Det ska understrykas att de allra flesta sköter sig och håller sig inom de ramar vi har satt upp. Det behövs emellertid inte särskilt många objudna för att förstöra en fest.

Från och med nu krävs därför en giltig och bekräftad e-postadress i vår kommentarfunktion för att kunna skriva artikelkommentarer på allehanda.se, alternativt exempelvis ett inloggat Facebook- eller Twitterkonto.

Vi vill ha en konstruktiv debatt och diskussion där det gärna får vara högt i tak. Vi vill ge stort utrymme för från varandra avvikande åsikter; däri ligger själva tjusningen med öppna samhällen. Dock har vi fortfarande pressetiska regler att hålla oss till. Risken finns faktiskt att de som verkligen har något de vill säga från djupet av sitt hjärta, antingen drunknar i irrelevanta diskussioner eller (ännu värre) undviker att ge sin åsikt. Där vill vi inte hamna.

Vi har också märkt det senaste året att potentiella intervjuobjekt känt sig tveksamma inför ett deltagande, inte rädda för vad vi kommer att skriva utan för vad som kommer att stå i kommentarerna inunder. Den oron behöver ni inte känna längre.

Det tog heller inte särskilt länge efter det att jag hade berättat på Twitter om vår senast vidtagna åtgärd mot näthatet, som det första kritiska inlägget kom; Å plötsligt hamnade vi i Kina. Jag finner det en smula lustigt att när bara försöker få till några som helst regler att följa, i enda avsikt att få till en mer accepterad samtalston, kan det uppfattas som synonymt med grundlagsbrott och paralleller dras med diktaturer utan mänskliga rättigheter. Det bara stärker mig i uppfattningen att vi har fattat rätt beslut.

+

Tänk så mycket roligare Eurovision Song Contest blir med Saade kvar i tävlingen.

-

Tyvärr kommer jag inte ha möjlighet att se den.