Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NSA vill bygga supersnabb dator

Annons

Amerikanska underrättelsetjänsten NSA kan vara på väg att utveckla en supersnabb kvantdator som kan knäcka nästan all kryptering, enligt läckta dokument.

Men verkligheten kan vara långt borta, enligt svenska experter.

Blir datorn byggd tros underrättelsetjänsten i stort sett obehindrat kunna komma åt information som i dag skyddas med kryptering hos banker, sjukvården och stater, rapporterar The Washington Post.

Tidningen uppger att uppgifterna om datorprojektet kommer från Edward Snowden. Snowden arbetade tidigare för NSA och befinner sig på flykt i Ryssland sedan han läckt topphemliga dokument om amerikansk massövervakning till utländska och amerikanska medier.

Det man ska veta är att kvantdatorer är grundforskning på väldigt låg nivå och att man är väldigt väldigt långt från en implementation. Och det ser inte ut som om NSA sitter inne med några stora hemligheter som inte resten av världen också känner till. Mitt intryck är att de vill hålla sig à jour med området och att de naturligtvis hoppas på att hitta något som ingen annan vet, säger Stefan Nilsson, docent i datavetenskap vid KTH i Stockholm. Det här är ett forskningsområde som funnits i mer än tio år och det är fortfarande fråga om teori. Det är väldigt långt till någonting som är praktiskt användbart och forskningsområdet håller lite grann på att sina enligt min uppfattning, det är inte alls lika hett nu som det var för tio år sedan utan intresset minskar.

TT: Är din bästa gissning att det aldrig blir någon kvantdator?

Ja, det är min bästa gissning i dagsläget om man menar en komplett dator som kan göra det som NSA skulle vilja göra, säger Nilsson.

Dokumenten som Washington Post publicerat tyder enligt experter som tidningen talat med inte på att NSA kommit längre på väg mot en kvantdator än företag, forskare och andra som arbetar med liknande projekt.

Jonas Thambert, IT-säkerhetsrådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, konstaterar att dagens krypteringsmetoder inte skulle fungera om en kvantdator blir verklighet. Därför är det också många som vill nå fram först, menar Thambert. Det pågår forskning både i USA och Europa.

Det finns säkert ryssar och kineser som forskar också och den som först får tag i den här teknologin kommer att kunna skapa egna sätt att kryptera som gör att ingen annan kan läsa vad man skriver, samtidigt som man kan dekryptera alla andras information. Det är väldigt trevligt om man är en underrättelsetjänst att få tillgång till en superkraftig teknologi, säger Thambert.

Mer läsning

Annons