Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NSA tar sig in hos Google och Yahoo

Annons

USA:s underrättelsetjänst NSA har i hemlighet tagit sig in i kommunikationslänkar som kopplar Yahoo och Google till datacenter runt om i världen, framgår av dokument från den avhoppade Edward Snowden.

Övervakningen sker i samarbete med den brittiska underrättelsetjänsten GCHQ. Ett övervakningssystem kallat Muscular gör det möjligt för dem att inhämta data från flera hundra miljoner internetanvändare, skriver Washington Post.

Enligt en topphemlig redovisning, daterad 9 januari, skickar NSA miljoner uppgifter varje dag från Yahoos och Googles interna nätverk till en databas i myndighetens högkvarter i Fort Meade. Under de föregående 30 dagarna, heter det i rapporten, har 181 280 466 nya uppgifter samlats in från metadata, som skickats eller mottagits via mejl med text-, ljud- och videoinnehåll, skriver tidningen.

Vi är chockerade över hur långt regeringen verkar ha gått för att samla in data från våra privata fibernätverk och det visar tydligt behovet av snabba reformer, säger Googles chefsjurist David Drummond.

Google säger sig inte ha känt till övervakningsprogrammet, även om man nyligen skyndat på ansträngningarna att kryptera intern datatrafik.

Edward Snowden, som blivit världskändis efter att ha läckt uppgifter om amerikanskt underrättelsearbete, har fångats på bild i Moskva, uppger den populära ryska webbsajten Life News.

Life News, som specialiserat sig på sensationsjournalistik, publicerar en bild av Snowden på en båttur i Moskvafloden utan glasögon och med keps på huvudet. Intill honom står en kvinna med blont uppsatt hår. Det skulle kunna vara Wikileaks-anställda Sarah Ferguson, som varit i Snowdens närhet sedan han anlände till Moskva.

Han har även fått ett nytt jobb.

Hans jobb kommer att vara att stödja och utveckla en stor rysk webbsajt, säger hans advokat Anatolij Kutjerena till nyhetsbyrån Interfax.

Den 1 november blir första arbetsdagen på det nya jobbet. Kutjerena vill av säkerhetsskäl inte avslöja vilken webbsajt det rör sig om.

Spekulationer är i gång om att Snowdens nya arbetsgivare är den ryska motsvarigheten till Facebook, Vkontakte. Det sociala mediets karismatiske grundare Pavel Durov erbjöd offentligt Snowden jobb i augusti.

Sajtens pressekreterare Georgij Lobusjkin vill inte kommentera uppgiften, rapporterar nyhetsbyrån RIA Novosti.

Google och Yahoo skickar, liksom andra företag, kontinuerligt information via hyrda och delade internationella fiberoptiska telenät när de synkroniserar information.

En NSA-talesman sade i ett uttalande att uppgifterna i Washington Post "inte är sanna", att underrättelsetjänsten har stöd av en presidentorder om utländsk underrättelseinhämtning för att kringgå Foreign Intelligence Surveillance Act, myndigheters rätt att avlyssna sina egna medborgare utan domstolsbeslut.

Intrånget är anmärkningsvärt eftersom NSA redan med signalspaningsprogrammet Prism har en väg in till Google- och Yahoo-användarnas konton genom ett domstolsgodkännande.

Enligt uppgifter i den italienska tidningen Panorama har NSA avlyssnat telefontrafiken i den katolska kyrkans högkvarter i Rom. Samtalen ska ha handlat om vem som skulle efterträda påven Benedictus XVI. NSA förnekar avlyssningen och säger att medieuppgifterna är osanna, skriver Reuters.

Mer läsning

Annons