Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NSA slår tillbaka: Obama visste inte

Annons

Stormen kring USA:s övervakning vägrar mojna men amerikanska källor avfärdar nu uppgifter om att Vita huset känt till avlyssningen av världsledare. Samtidigt väcker nya avslöjanden ilska i Spanien.

Vita huset kände inte till det övervakningsprogram där USA:s underrättelsetjänst NSA avlyssnade Tysklands förbundskansler Angela Merkel och en rad andra världsledare. Däremot sattes foten ned så fort man fick nys om saken. Det framhöll amerikanska källor i en artikel som Wall Street Journal publicerade på måndagen, en dag efter tyska medieuppgifter om att president Barack Obama personligen informerats redan 2010.

NSA-chefen Keith Alexander "har aldrig diskuterat påstådda underrättelseoperationer rörande Merkel med Obama", sade NSA:s talesperson Vanee Vines.

Nyhetsrapporter som hävdar något annat är falska, tillade hon.

Enligt anonyma myndighetskällor som citeras i artikeln ska Obama ha fått information om den elektroniska övervakningen i en internrevision han beordrade i somras. Översynen ska ha visat att NSA avlyssnat 35 världsledares telefoner.

Vita huset ska sedan dess ha stoppat övervakningen av flera av dem, inklusive Merkel, medan andra övervakningsprogram ännu inte hunnit avslutas. Vilka ledare som övervakats har inte offentliggjorts.

Merkels stab avböjde att kommentera uppgifterna.

Men det är inte bara politikers kommunikation som ska ha fångats upp av NSA. Under blott en månad i vintras övervakade NSA över 60 miljoner telefonsamtal i Spanien, rapporterade tidningen El Mundo på måndagen med hänvisning till uppgifter från den amerikanska NSA-visselblåsaren Edward Snowden.

Telefonövervakningen ska inte ha rört samtalens innehåll, utan dess längd och varifrån de ringdes, enligt tidningen.

Spaniens utrikesdepartement kallade under dagen upp USA:s ambassadör för en förklaring till uppgifterna om massövervakningen. Den vore "olämplig och oacceptabel" om den inträffat, sade spanska UD i ett uttalande.

Rapporter om amerikansk övervakning har väckt ilska runtom i Europa med skarp kritik från flera EU-länder.

Mer läsning

Annons