Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NSA-bråk kan öppna för Gripenaffär

Annons

Bråket mellan Brasilien och USA om NSA:s avlyssning av bland annat president Dilma Rousseff har kastat grus i maskineriet för en stor stridsplansaffär.

Samtidigt vill Saab sälja Gripenplan till Brasilien.

Förhandlingarna gick väldigt bra, och så stoppades de, säger en regeringskälla i Brasília till AFP. De måste göra sig förtjänta av vårt förtroende igen.

Brasilien har i flera år funderat på att skaffa nya stridsflygplan. I offertkampen har den amerikanska kandidaten, Boeings F/A-18 Super Hornet, tagit täten. Men franska Dassault, med flygplanet Rafale, och svenska Saab med sin Gripen har aldrig förlorat hoppet.

Saab säger sig dock inte ha fått några nya signaler.

Vi har en bra offert hos Brasilien, den står kvar, säger Anne Lewis-Olsson, kommunikationsdirektör för Brasilien på Saab Group, till TT.

I Brasilien pratas det om 36 plan, vilket gör affären större än den eventuella schweiziska beställning om 22 plan som Saab hoppas mycket på just nu. Det brasilianska ordervärdet beräknas till 5 miljarder USA-dollar, knappt 33 miljarder kronor, medan det schweiziska uppgår till 3,1 miljarder franc, nästan 22 miljarder kronor.

Mer läsning

Annons