Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Novisen vid rodret – segling inte för alla

Segling kan vara mysigt, men man måste kunna alla detaljer. För 33 år sedan bodde jag i Jönköping, och en av mina svågrar, Loffe, vurmade att köpa en segelbåt att ha i den stora Vättern som låg intill.

Det blev affär och han och min syster var ute och prövade. Då Loffe hade bott i Stockholm och seglat mycket och tävlat i Gotland runt var han erfaren. Det blev att även jag följde med ut, men direkt något intresse infann sig inte i mig. Jag hade drömmen och har det än om en sommarstuga med båt vid bryggan.

Man måste som sagt veta vad man gör och inte dra i fel tamp så segelbommen bokstavligen rasar i huvudet. Inte minst veta vad allt heter på seglarspråk: slör, gajen? Man fattar ingenting. Förvisso är det mysigt att tyst ta sig fram på vattnet och hitta någon mysig plats att ankra upp för natten. Jag hade styrt några gånger och man måste ha blicken fäst så man inte hamnar ur kurs.

En gång skulle vi segla in till Jönköpings hamn och jag styrde. Loffe skulle göra i ordning någon tamp på andra sidan. Syrran ville ha mer sol i sittbrunnen och jag skulle lägga om bommen. Loffe stod på andra sidan båten och tippade över. Han fick en stjärnsmäll så han måste ha sett alla stjärnor och Karlavagnen av den smällen. Han kunde ha åkt i Vättern och drunknat, det hade varit det värsta scenario. Det blev naturligtvis skäll och jag fick höra: "hur styr du?".

Men är man novis på sånt här så är man försvarade jag mig. Han förlät mig i samma ögonblick och vi styrde sedan med motor in mot Jönköping. Det tog tid innan jag gick ombord igen. Tiden gick och sjukdom kom in i bilden så dom sålde segelbåten efter en flytt till Stockholm. Segling är och ser mysigt ut – men som sagt man måste kunna.

Sommarstugedrömmen lever för mig kvar, att när man är ute med motorbåten och är lite frusen kunna göra upp en björkvedsbrasa i öppna spisen.

Det föredrar jag hellre.

Nils-Åke Eklund,

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel