Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Northug tog slut - men tror på guld

Annons

När farten drogs upp på slutet räckte inte Petter Northug till.

Men OS-guld i Sotji tror han fortfarande på.

Annars hade jag inte varit här, säger Northug.

Att Northug åkte i mål som 17:e man, 1.24 från segern ger en missvisande bild av norrmannens skiathlonlopp. Northug var med i tätklungan nästan hela vägen - men i sista backen insåg han att medaljchansen var borta och slutade mer eller mindre att åka.

Jag saknade växeln för att vara med täten upp. Jag hade kunnat gå för en bättre placering, men när jag inte kunde ta medalj började jag tänka på nästa lopp, säger Northug.

Det kommer redan på tisdag när Northug - som var pratglad trots motgången - ställer upp i den individuella sprinten.

Jag tror i alla fall att uppladdningen har varit bra, för jag hade en väldigt bra känsla i dag. Den bästa i år. Och sprinten passar mig bra, säger 28-åringen som i höstas fick nästan två månader förstörda av en virussjukdom.

Norge fick på söndagen nöja sig med ett brons till Martin Johnsrud Sundby, en medalj som var omdiskuterad. Ryssarna lämnade in en protest, som senare avslogs, mot att norrmannen hade hindrat Maxim Vylegsjanin på upploppet.

Typiskt dem (ryssarna) att börja med såna saker, säger Northug. De ska få mer att protestera mot framöver. Det blir krig, både i sprint och stafett och femmilen där de har många starka kort. Det blir brutalt.

En som till skillnad från Northug var tillbaka i gammal storform var guldmedaljören Dario Cologna. Schweizaren, som har fått stora delar av säsongen förstörd av en fotskada, var omutlig på slutet.

Foten är fortfarande inte 100 procent, men när jag åker är det okej, säger han. Det här var en stor dag, och väldigt känslosamt för mig att komma tillbaka och vinna guld - det är det största jag har vunnit så här långt.

Mer läsning

Annons