Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norsk teatersuccé till Sverige

Annons

Den norske dramatikern Arne Lygre har gjort succé på de europeiska teaterscenerna. Nu introduceras han äntligen på de svenska. Först ut är Dramaten med pjäsen "Jag försvinner".

Fredagen den 11 oktober har Dramaten premiär med "Jag försvinner" som nyligen gav Arne Lygre det norska Ibsenpriset. I vår spelas han på Stockholms stadsteater i regi av den nye norske teaterchefen Eirik Stubø.

Lygre, född 1968, är översatt till ett tiotal språk och brukar ibland jämföras med Samuel Beckett. Men Karl Dunér, som regisserar uppsättningen på Dramaten, spjärnar emot den beskrivningen.

Beckettsk

Lygres dramatik är fullständigt sin egen, tycker Dunér, även om frånvaron av ett specifikt rum känns väldigt Beckettsk.

"Jag försvinner" handlar om tre kvinnor i kris. Något har hänt, publiken får aldrig veta exakt vad, bara att kvinnorna måste lämna det som har varit deras hem, det invanda och trygga.

Gestalterna befinner sig på flykt, men vi får inte veta från vad, det är snarare flykten Flykt, den stora flykten, säger Karl Dunér. Det är ungefär som hur man hanterar budskapet om ett dödsfall, det är inget man kan förbereda sig för, och i den stunden träder en ny person fram. Och det skildrar pjäsen på ett väldigt spännande sätt, är vi den vi trodde? Eller blir vi hela tiden någon annan?

Mer läsning

Annons