Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norsk Gazaläkare angreps

Den norske läkaren Erik Fosse, som blev känd världen över när han arbetade på ett sjukhus i Gaza under kriget förra vintern, blev på söndagen överfallen i det palestinska territoriet.

Fosse, som deltog i en minnesstund på ettårsdagen av krigets utbrott, fick slag i ryggen och ansiktet av en man som ska ha varit beväpnad med en kniv, men undkom utan allvarligare skador. Motivet till dådet var okänt.

Det är tragiskt att han blev offer för ett attentat när han har bidragit till att rädda många liv här i Gaza, säger Sissel Wold, det norska public servicebolaget NRK:s korrespondent som blev vittne till händelsen.

Erik Fosse och kollegan Mads Gilbert vittnesmål om effekterna av Israels attack mot Gazaremsan förra vintern spreds över världen. Inga journalister släpptes in i territoriet medan kriget pågick.

Människorättsgrupper hävdar att över 1 400 palestinier dog, de flesta civila, under offensiven som Israel inledde för att stoppa palestinsk raketbeskjutning. Enligt Israel dog 1 166 personer, varav 295 civila.

Tio israeliska soldater stupade i kriget, och tre civila israeler dödades av raketer från Gaza medan det pågick.