Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrmän i islamistgrupp i Syrien

Annons

Den av USA terrorstämplade militanta islamistgruppen Jabhat al-Nusra har rekryterat norrmän till striderna i Syrien, skriver tidningen Verdens Gang.

En icke namngiven officer i Fria syriska armén uppger i en intervju med tidningen al-Hayat att han själv sett 13 muslimska norrmän som kämpar i Jabhat al-Nusra.

USA anser att gruppen har band till al-Qaida.

Andra källor uppger att mellan tio och 20 norska medborgare ska ha rekryterats av gruppen och rest till Syrien för att delta i striderna där.

Norska säkerhetspolisen PST fruktar att en del av de värvade kan bli "potentiella terrorister" om de återvänder till Norge. PST har redan uppsikt över några hårt profilerade norska extremister som publicerat uttalanden från Jabhat al-Nusra i sociala medier.

Svenska Säpo har i flera år intresserat sig för medborgare som åker utomlands för att delta i krig. Men Säpo vill inte säga om Jabhat al-Nusra är en av dessa grupper, inte heller hur många det kan röra sig om. En del tyder på att värvningarna är ett ökande problem, anser Säpo.

I slutet av november uppmanade en väpnad grupp som utgav sig för att vara svenska mujahider i Syrien i en Youtubefilm unga svenska muslimer att ansluta sig till kampen i Syrien.

Mer läsning

Annons