Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrman gripen för terror i Syrien

Annons

En 22-årig norsk medborgare har gripits av den norska säkerhetspolisen (PST), misstänkt för terrorism och mord i Syrien.

Jag kan bekräfta att vi har gripit en person som har återvänt till Norge efter att ha varit i Syrien, säger Martin Bernsen, informationschef på PST, till tidningen Dagbladet.

Mannen ska ha deltagit i militära aktioner med extremistgrupperna Nusrafronten och Isis, som båda haft kopplingar till terrornätverket al-Qaida.

Det är första gången som en norrman grips för terrordåd utförda i Syrien.

Mannen var allvarligt skottskadad när han landade i Oslo i fredags, efter att ha blivit skjuten i benet. Han vårdas nu på sjukhus, men skadorna ska inte vara livshotande.

22-åringen från Østlandsområdet är norsk medborgare, med ursprung i Pakistan. Han förekommer inte i brottsregistret, men säkerhetspolisen uppges ha följt honom noga sedan han i september reste till Syrien. Sedan dess har han enligt PST deltagit i terrorhandlingar, mord och andra grova våldshandlingar.

Mannens advokat nekar till anklagelserna och säger att hans klient ställer sig helt oförstående till PST:s anklagelser.

Hade de använt samma kreativitet tidigare så hade samtliga Spanienfarare på 1930-talet blivit stämplade som terrorister, säger advokat John Christian Elden till Dagbladet.

Mer läsning

Annons