Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrman fick stort konstpris

Annons

Barockens mästare reducerade till fyra siffror. När den norske konstnären och Carnegievinnaren Dag Erik Elgin plockar upp ett gammalt och absurt sätt att bedöma konst porträtterar han också sin samtid.

Dag Erik Elgin tar nu emot Nordens största konstpris, Carnegie Arts Award på en miljon kronor, för sin serie "Balance of paintings" som just nu finns att se i prisutställningen på Konstakademien i Stockholm. 49 minimalistiska målningar med fyra siffror på diskret bakgrundsfärg. Varje liten målning kan, visar det sig, ses som en bild av en mästare från renässansen eller barocken, men tillsammans blir de också ett verk som handlar om en samtid besatt vid att klassificera och betygsätta.

Noll poäng till Caravaggio

Elgin har utgått från den franske 1600-talsspionen och konsthistorikern Roger de Piles helt egna och bisarra system för att ringa in samtida mästare som Tizian, Rubens och Caravaggio. På en skala från 0 till 18 bedömde han, efter eget tycke, komposition, färg, teckning och utförande.

Högst betyg fick Rafael medan Roger de Piles tyckte sig vara insiktsfull nog för att ge Caravaggio noll poäng för utförande.

Men om man blir provocerad av Roger de Piles och hans system borde man bli det också av vår samtid, vi är ju helt besatta av klassificering, säger Dag Erik Elgin.

17 utvalda

Bara Carnegie Art Award är ett sätt att betygsätta och rangordna konsten, framhåller han. Av 113 nominerade är 17 utvalda till utställningen. Och på sajter som Art Index kan konstköpare se hur världens olika konstnärer rankas. Medan Roger de Piles, tillika Ludvig XIV:s konstinköpare, nöjde sig med att skriva ner sina siffror har Dag Erik Elgin återgivit dem med måleriska kvaliteter, och på ett sätt som får dem att tala med samtida minimalism.

I den traditionen målar även årets andrapristagare, svenska Sophie Tottie, vars gråblå serie "White lines" ändrar utseende och innehåll beroende på hur man som betraktare rör sig i rummet.

Mer läsning

Annons