Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrlandsvemod med Ida och Åsa

Duo Vox Vocalem, Ida Persson och Åsa Jönsson, sjöng i Sollefteå kyrka på lördagen.

De sparar det bästa till sist, Ida Persson och Åsa Jönsson i Duo Vox Vocalem.

Deras tolkning av Nu börj ä på å blomme, Nicke Sjödins text till sommarpsalmen är bland de bästa som gjorts.

– Den har vi haft med under alla turnéerna och det kommer vi nog att fortsätta med, sa Åsa Jönsson som tillsammans med Ida Persson gör sin tredje sommarturné. De startade årets turné i Ramsele, sjöng sedan i Junsele och i lördags i Sollefteå kyrka.

Att Ida Persson är uppvuxen i Junsele och Åsa Jönsson i Skog, att deras röster är svåra att skilja åt, och att de har fem års musikutbildning i ryggen, är en del av det fina resultatet. Men de har också ett gemensamt sätt att tänka Norrland. Med glesbygdsproblem och mygg - men också tunnbröd och messmör – och med kärlek till naturen.

Det handlar deras program om. Norrland.

Folkvisetonen är stark. Deras röster blandar sig med varandra, följer varandra, ibland i skön dissonans, ibland på exakt samma ton. De byter stämmor, de sjunger starkt – och vemodet känns i det egna materialet.

De inledde med koskällor, fågelsång och kökning i en sång av Peterson-Berger med lockropet från Anundsjö, en psalm på Junselemål följde och två visor av Johan Peter Wallin, en Junselepoet, följde.

Just på timmen 24 av Ulrika Lindholm med musik av Ida Persson är en av favoriterna från tidigare konserter var med nu också och är lätt att tycka om.

Ida och Åsa inte bara sjunger. De har skrivit flera av de olika sångerna - och ackompanjerar sig själva med både piano, dragspel, gitarr, cello (som det kunde vara mer av) och rytminstrument.

Till de instrumenten hör inte minst fötterna, som stampar takten.