Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrlandsturism påverkas negativt av vindkraft

/

Större tysk researrangör skrotade sin idé med bilturism via Sagavägen beroende på vindkraftutbyggnaden i Solberg! Synd för all serviceverksamhet längs vägarna.

Annons

Maria Olsson motsätter sig på Allehanda.se den 23/1 skrämselpropagandan från Västra Ångermanland. Eftersom hon representerar vindkraften kan man inte ta hennes insändare på allvar. Att kontrollera hennes åsikter med en annan part i ärendet, före detta kommunalrådet på Gotland, Lars Thomsson, som också är part i målet, och säkerligen bara har begränsade kunskaper i ärendet. Detta gäller för övrigt många politiker i vårt land när det gäller vindkraften.

Maria Olsson skriver att vindkraftverken inte påverkar turismen på bland annat Gotland. Hur kan hon säga så? För det första är turismen på Gotland huvudsakligen badturism, så även till Grand Canaria, och det är exempel på sådan turism som inte borde störas av vindkraftanläggningarna i någon större grad. Turismen till Gotland är dessutom inte av samma omfattning som den norrländska turismen och dessutom av mindre intresse för den internationella turismen. Men eftersom jag själv senast för cirka tre år sedan placerade en finsk grupp på Gotland kan jag lätt dementera hennes påstående.

Dessutom har jag i Stockholm träffat sommarboende på Gotland, som inte längre tycker att det är så trevligt att åka till denna ö!

När det gäller turismen till Norrland är det av helt annat slag än badturism! Eftersom jag själv placerat mer än två miljoner gästnätter huvudsakligen i norra Sverige, Norge och Finland under den tid jag varit aktivt verksam med planeringen av resrutter för utländska grupper vet jag att:

Tyska och andra utländska grupper och bilturister önskar andra resvägar till Nordkalotten än via Sverige! Vi lägger om rutterna till Norge och Finland.

Större tysk researrangör skrotade sin idé med bilturism via Sagavägen beroende på vindkraftutbyggnaden i Solberg! Synd för all serviceverksamhet längs vägarna.

Holländsk researrangör skrotar sina planer med turister till Ådalen, Sollefteå.

Jag kan ge många fler exempel, men det här räcker långt för att bemöta Maria Olssons påstående att det inte blir några problem för turistnäringen i Ångermanland. Maria Olsson är rädd om sitt eget jobb. Hon borde vara rädd om de tusentals jobb som på sikt försvinner inom service- och besöksnäringen i norra Sverige. Att staten nu avsatt 60 miljoner kronor för att öka bilturismen är ett hån.

Berndt Lundqvist

Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons