Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrlandstjejerna Duo vox vocalem på turné

De är sångerskor djupt rotade i Norrlandsskogarna. De heter Åsa Jönsson och Ida Persson och är Duo vox vocalem. I kväll spelar de i Skogs kyrka.

Hon är nervös, dagen före spelning har kollegan Åsa Jönsson blivit förkyld och ligger nerbäddad i föräldrahemmet. Sjuk blir alla ibland, typiskt bara att det sker när Åsa Jönsson är på hemmaplan, uppvuxen som hon är i Skog, en bit utanför Kramfors.

– I morgon är hon pigg igen, det är jag säker på. Den här spelningen är verkligen den sista hon vill missa, säger Ida Persson, själv uppvuxen i Junsele.

Musiken är en blandning mellan klassisk musik och folkmusik. Ida Persson spelar dragspel och piano och Åsa Jönsson cello och gitarr. Båda är sångerskor, utbildade på musiklärarutbildningen i Piteå.

– Vi fann varandra första året på utbildningen när vi sjöng en duett ur Figaros bröllop. Vi är inte så lika i sättet men våra röster kompletterar varandra perfekt, säger Ida Persson.

Inspirationen kommer från de norrländska skogarna och musiken är en hyllning till Norrland berättar Ida Persson.

– Vi är uppvuxna på mindre orter och därför känns det roligt och självklart att vår sommarturné framför är i glesbygd, säger hon.

I kväll får publiken bland annat höra egenkomponerad musik och en tolkning av en av folksångerskan Ulrika Bodéns låtar. Första egna skivan kommer i dagarna. Om det däremot blir fortsatt satsning på turnélivet och den egna musiken vet Ida Persson inte än. Att undervisa är lika viktigt.

– Jag vill ha ett ben i musiken och ett i skolans värld, säger hon.