Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrlandstjejerna Duo vox vocalem på turné

De är sångerskor djupt rotade i Norrlandsskogarna. De heter Åsa Jönsson och Ida Persson och är Duo vox vocalem. I kväll spelar de i Skogs kyrka.

Annons

Hon är nervös, dagen före spelning har kollegan Åsa Jönsson blivit förkyld och ligger nerbäddad i föräldrahemmet. Sjuk blir alla ibland, typiskt bara att det sker när Åsa Jönsson är på hemmaplan, uppvuxen som hon är i Skog, en bit utanför Kramfors.

– I morgon är hon pigg igen, det är jag säker på. Den här spelningen är verkligen den sista hon vill missa, säger Ida Persson, själv uppvuxen i Junsele.

Musiken är en blandning mellan klassisk musik och folkmusik. Ida Persson spelar dragspel och piano och Åsa Jönsson cello och gitarr. Båda är sångerskor, utbildade på musiklärarutbildningen i Piteå.

– Vi fann varandra första året på utbildningen när vi sjöng en duett ur Figaros bröllop. Vi är inte så lika i sättet men våra röster kompletterar varandra perfekt, säger Ida Persson.

Inspirationen kommer från de norrländska skogarna och musiken är en hyllning till Norrland berättar Ida Persson.

– Vi är uppvuxna på mindre orter och därför känns det roligt och självklart att vår sommarturné framför är i glesbygd, säger hon.

I kväll får publiken bland annat höra egenkomponerad musik och en tolkning av en av folksångerskan Ulrika Bodéns låtar. Första egna skivan kommer i dagarna. Om det däremot blir fortsatt satsning på turnélivet och den egna musiken vet Ida Persson inte än. Att undervisa är lika viktigt.

– Jag vill ha ett ben i musiken och ett i skolans värld, säger hon.

Annons