Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrlandsdrömmen sprack efter Shekarabis svek

Det är illa att civilminister Ardalan Shekarabi (S) nu offrar Norrland i förhandlingarna med Centerpartiet.

Det är civilministern själv att som uppger att man inte går vidare med försöket att bilda en storregion Norrland.

– Region Norrland är inte med i förslaget. Det blir Svealand och Götaland som är föremål för diskussion, säger Shekarabi till TT.

Att regeringen på detta sätt offrar en hel landsända är djupt beklagligt, och en tydlig signal om hur relativt sett oviktigt man betraktar Norrland i förhållande till landets mer befolkade delar.

Detsamma ska sägas om Centerpartiet som drivit regeringen fram till den här punkten. Det är djupt inkonsekvent att inte ge Norrland samma möjligheter att få bilda region som landet i övrigt. Mycket går att härleda till de motsträviga Jämtland, ja, Jämtlandscenterns fasoner går nu ut över hela Norrland

Långsiktigt är det dock högst troligt att Norrland ändå kommer att regionaliseras om övriga regionalbildningar går igenom, men detta kan komma att dröja bra länge och det är att betrakta som förlorad tid.

Det enda som är kanske är lite trösterikt i det hela är väl möjligtvis att Härnösand under en lång tid framöver kommer få fortsätta vara residensstad.