Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrlands bästa driftförare korades i Köpmanholmen: "Det är världens mest växande motorsport"

Med full gas och hjulspinn sladdar förarna in i kurvan med full kontroll. Det bjöds på en fartfylld show när norra Sveriges bästa driftförare gjorde upp i Northern Drift Series under lördagen.

Annons

Drifting är en populär motorsport i Japan med anor från 70-talet där det går ut på att framföra sin bil så fort som möjligt med kontrollerade sladdar. Intresset för sporten har ökat explosionsartat de senaste tio åren, inte minst i Sverige.

Under lördagen var det dags att utse norra Sveriges bästa driftförare under finalen i Northern Drift Series i Köpmanholmen.

Varje förare bedömdes av tre domare som kollade på körlinjen, hastighet och vinkel på sladden.

– Det är jätteroligt, man ska kontrollera det okontrollerbara. Det ska gå fort och bilen ska helst stå i 90 grader i kurvan, säger Jim Nordquist som både tävlar och arrangerar tävlingen.

Totalt deltog 20 förare fördelat på två klasser.

– Modified är en instegsklass som blivit populär, där kan man tävla med sin vanliga gatbil. Sen har vi Proint där lite värre bilar med upp till 1000 hästkrafter deltar

Jim berättar att trots att det är en dyr sport att hålla på med finns ett stort intresse.

– Det är världens mest växande motorsport, det finns ett enormt intresse. Vem som helst kan komma med en bakhjulsdriven bil och sladda.

Kvalitén på deltagarna var enligt Jim riktigt hög i båda klasserna och publiken fick sig en fartfylld uppvisning, om än något blöt på grund av regn.

Vinnare i Modified klassen blev Niklas Viklund med sin Nissan S13. I Proint klassen tog Stefan Henricsson hem vinsten med en Nissan S14.

För Jim blev lördagens resultat lidande på grund av en trasig kylare vilket ledde till en sista placering i Proint-klassen.

– Det har gått dåligt i dag, bilen har kokat hela dagen. Jag lyckades fullfölja alla lopp, men det blir ingen pallplats.