Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägglund: Sunda förnuftet fick råda – och nu har vi äntligen en derbyfest

I dag är det årets match, matchen med stort M. Platsen är en av de mysigaste fotbollsarenor som finns. Och nej, jag pratar inte om Italien–Sverige, inte heller om Stadium Muncipal de Toulouse. Det handlar naturligtvis om Anundsjö mot FV och om Olympia i Bredbyn.

Annons

>>> Sporten livesänder matchen med start 18:45. Klicka här för att komma till sändningen! (Här kommer även reprisen finnas efter matchen)

För första gången på sju år möts Friska Viljor och Anundsjö i ett derby, ett derby som många saknat och då pratar jag inte bara om FV:are och AIF:are.

Det här är Ö-viks kommuns två bästa lag och Anundsjö har suttit ensam på tronen en lång tid, men nu är det nya tider.

Bruno Nilsson-byggda Anundsjö har haft ett par tuffa säsonger och man är inne på fjärde tränarkonstellationen sedan våren 2015 medan FV:s satsning på sin ungdomsakademi nu börjar ge frukt.

Joel Åman, lagkapten och nyckelspelare hos Friska Viljor.

Men om Anundsjö är beredda på att kapitulera och lämna ifrån sig tronen? Inte en chans.

Det här är årets match på Olympia, det är prestige och det har varit en del tjafsande inför mötet.

Det är rätt så uppfriskande i vår lilla fotbollsvärld här i Nolaskogs.

Läs mer: Tidigare Anundsjö-spelaren säker på seger i super-derbyt

I dagens unga FV har tre av lagets mest rutinerade spelare (Johan Vestin, Toby Davis och Tobias Stenberg) också varit nyckelspelare hos Anundsjö under många säsonger, och när Stenberg lämnade AIF i våras för värste lokalkonkurrenten surnade Bruno Nilsson till.

Okej, Stenberg fick gå "men han ska fan inte spela mot oss i något av säsongens derbyn".

Jag gissar att den gode Bruno resonerade ungefär som så, och att hans gode vän i Friska Viljor, Hasse Strandberg ställdes inför ett ultimatum – take it or leave it. Typ.

Men när upplägget kom ut till Stenberg och media revs den klausulen och Tobias Stenberg får möjlighet att sänka sina gamla polare på sin gamla hemmaplan.

Nu blev det ingen skandal, allt är frid och fröjd i och med att klubbarna lät det sunda förnuftet råda kan det ändå vara uppfriskande när det hettar till.

Läs mer: Första super-derbyt på sju år – då väntas 1000 åskådare

Ett sånt här "bråk" lär inte ha hänt för sista gången heller. FV utmanar alltså Anundsjö om att vara Ö-viks bästa fotbollsklubb och i och med att spelarmarknaden i våra trakter är närmast obefintlig ( i alla fall då det gäller spelare av divsision 2-klass) lär AIF och FV slåss om samma spelare även i fortsättningen.

Friska Viljor firar sitt division 2-kontrakt på Olympia i Bredbyn.

Just därför är det viktigt att Friska Viljor och Anundsjö kan fostra egna talanger, förädla dem och så småningom slussa in dem i A-laget. FV har jobbat med ett ungdomsprojekt i fyra år och det ger resultat nu då FV har ett oerhört ungt och talangfullt lag som långt ifrån är färdigt, men har massor av potential.

Anundsjö var duktiga på den biten för fem, tio år sedan, framförallt sög man upp talanger från hela Anundsjöområdet, men man har ett glapp nu och har varit tvungna att satsa på importer för att behålla sin division 2-status. Men jag vet att Bruno Nilsson & co. har en plan för att till största delen bli självförsörjande.

Det är absolut nödvändigt.

Vi vill ju så gärna ha division 2-derbyn här i kommunen även i fortsättningen och det är inte helt omöjligt att Gottne och Björna snart knackar på dörren. Det vore skoj, men då blir konkurrensen om spelare ännu tuffare.

Hur som helst, det är årets match på Olympia i kväll, två timmar efter förmatchen Italien-Sverige avslutats och hinner du inte dit kan följa matchen via allehanda.se som kör studio och livesändning.

För övrigt så slutar matchen 1–1, bara så du vet.

Läs mer: Inför säsongens hetaste match: Vi är som Sverige och jag är Zlatan

Läs mer: Stenberg får spela derbyt: "Det är trots allt bara fotboll vi håller på med"

Mer läsning

Annons