Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbollsnörden som funderar på att sluta: "Ibland undrar jag vad fan man håller på med"

Han missar aldrig en match med Friska Viljor. Inte någon träning heller, för den delen.
Och gå på vilken random fotbollsmatch som helst, så är Hasse Strandberg där.
– Men det här är nog sista året jag jobbar med FV.

Annons

Vi träffas över en lunch, det är perfekt fotbollsväder med värme och strålande solsken och vi sitter ett par timmar och pratar om fotboll och passion. Kort sagt, det är en väldigt trevlig pratstund där på kajkanten utanför hockeymeckat Fjällräven Center.

För de ångermanlänningar som gillar fotboll behövs ingen närmare presentation av Hasse Strandberg, 74 år i höst. Han kallar sig själv fotbollsnörd och efter det här samtalet är den ingen överdrift.

Hur mycket tid lägger du ned på fotbollen?

– (Skratt) Det vet jag inte, jag har inte vågat räknat timmarna och det är nog lika bra det.

Att Hasse Strandberg är verksam i Friska Viljor sedan tio år tillbaka vet jag, men går man in på hemsidan finns det ingen titel för honom.

LÄS MER: Mittbacken lämnar Friska Viljor

– Nej, jag är inte så mycket för titlar. Andreas Fahlgren är sportchef och jag är liksom ansvarig för A-laget, och min uppgift är att det fungerar runt dem, som att planera resor, se till att allt flyter och så har jag hjälpt till med fotbollsskolan, säger Hasse.

Ett bra exempel på Hasses jobb i FV är när laget skulle till Gällivare och tåget blev uppskjutet fem timmar och matchen fick skjutas på. Det dygnet satt Hasse i telefonen hela tiden och roddade och till slut löste sig allt. Belöningen efter matchen blev den att Hasse utsågs till viktigaste lagmedlemmen av spelarna... Ett bra betyg.

Om man kallar dej lagledare, säger man inte fel?

– Nej.

Hasse Strandberg, fotbollsnörd och nyckelfigur hos Friska Viljor.

Är det lika roligt att hålla på i dag som för, låt oss säga, 30 år sedan?

– Jag har tappat lite av det här suget och ska jag vara riktigt ärlig är nog det här sista året jag håller på så här. Det känns så nu. Man blir mättad till slut.

Hur började din fotbollsbana?

– Jag spelade som aktiv i Moliden och några år i Gottne i fyran. Sedan när jag flyttade till Själevad blev jag ledare i ett pojklag och hamnade också styrelsen. Där efter blev jag lagledare i A-laget. Sedan när jag flyttade in till stan tänkte jag att att det får vara nog med fotbollen, men så tränade Tommie Andersson FV och han lurade med mig och efter det har jag blivit kvar.

LÄS MER: Årets räddning – sedan vände allt för FV

Varför brinner du för fotbollen?

– Därför att det är roligt. Det är både spelet och gemenskapen, är man med de här yngre grabbarna håller man sig yngre själv, man får några år till. Det är hela paketet, Som nu med Josip (tränaren Pavic) är det väldigt kul även om jag trivts med alla tränare.

Slutet av förra säsongen var turbulent hos Friska Viljor. Bland annat anställdes Robert Bergström (numera tränare i Umeå FC), Josip Pavics framtid var oviss och dessutom avgick klubbdirektören Jerry Häggström.

– Jag vill inte dra det där, men eftersom Josip blev kvar ville jag vara kvar. Det är överspelat nu.

Är fotbollen lika rolig i dag som för 40 år sedan i Själevad?

– I Själevad var det ett rikitigt kompisgäng, det var så på den tiden. Man spelade där man bodde. Så har det inte varit i Friska Viljor förrän nu när vi satsar på egna, unga spelare. När vi gjorde den här förändringen och började med pojkallsvenskan har det verkligen burit frukt. Inför den här säsongen har vi som nykomling i tvåan till exempel bara tre nyförvärv.

Hasse funderar på att det här är sista säsongen som fotbollsledare. Kanske...

– De här två, tre sista åren har vi börjat få ett rikigt lag med egna produkter. Bara för några år sedan var det ett hopvärvat lag med många importspelare.

Förr fanns det lag i varje buske, i dag är det inte lika många som spelar fotboll. Varför?

– Svår fråga, men det finns ett större utbud i dag. Jag tror inte man vill träna tre, fyra gånger i veckan. Är det fint väder vill nog ungdomarna hellre vara i Gullvik.

Men det går inte att skylla på dåliga förutsättningar i dag, finns både hall och konstgräs?

– Men då tränade vi bara två gånger i veckan, nu läggs mycket mer tid på fotbollen.

Om man tittar på fotbollen i stort här, är division två den högsta nivån för våra lag.

– Ja, om man ska ha lokala spelare. Det skiljer nog mycket mellan trean och tvåan, det skiljer ännu mer mellan tvåan och ettan.

LÄS MER: Målvakt från Superettan ska hjälpa Anundsjö

Tror du att vi kommer att producera allsvenska spelare i framtiden?

– Jag hoppas och tror det, men urvalet är litet här. Men med rätt träning och utbildning kan det bli så. Men blir vi, Anundsjö, Härnösand kvar och till exempel Kramfors och Gottne går upp räcker inte de lokala spelarna till. Jag tror heller inte om man tar de bästa spelarna från de lokala lagen och sätter ihop dem räcker inte det för att vinna tvåan. Då måste man fylla på på med importer, men vårt mål är att vara självförsörjande.

Vilka lokala spelare är de bästa du jobbat med?

– I Själevad var det Hasse Jonsson, han var överlägsen, men jag måste också nämna Ulf Norén och Bengt Axelsson.

– Under FV-tiden är det Tom Juma, han var oiutstanding både som spelare och människa. Han var fantastisk vid sidan om och han tog hand om de yngre spelarna. Sedan måste jag nämna Roger Boström, utan tvcekan en av de bästa vi haft här i distriktet senaste åren.

Vad händer med fotbollen när eldsjälar som du, Göran Dahlberg i HFF och Bruno Nilsson i Anundsjö slutar?

– Svårt att säga, men när det gäller Friska Viljor har man en enorm i resurs i Andreas Fahlgren och får han fortsätta att bygga på det här blir det bra. Han har gjort ett enormt jobb och han brinner verkligen för fotbollen.

Ångrar du någon gång att du lägger ned så mycket tid på fotbollen?

– Ja, det händer att jag undrar vad fan man håller på med när man står i ösregnet och har förlorat när man istället kunde suttit hemma i gungstolen. Men det går över fort.

Hur mycket tid lägger du på fotbollen?

– Det törs jag inte räkna på. Men jag ser mycket fotboll för att det är kul. Jag ser så många matcher jag bara kan, men det är mindre nu. Förr var jag överallt, typ Domsjö, Bredbyn, Härnösand och det kunde bli Giffarna Sundsvall någon gång. Ett tag for man tamme fan på allt.

Men om nu Josip Pavic vill att du ska fortsätta?

– Ja, då får man ta det då.

Fakta

Hasse Strandberg

Ålder: Fyller 74 i höst.

Familj: Gift med Ingrid, barnen Göran och Lina, barnbarnen Alma och Wilma.

Bor: Lägenhet i centrala Örnsköldsvik.

Yrke: Verkstadsmekaniker, bland annat i över 20 år på fabriken i Husum.

Favoritfotbollspelare: Zlatan, men det finns många att välja. Men de sista åren har Zlatan varit helt otrolig.

Favoritlag: Nottingham Forest. Alla kan ju inte hålla på Liverpool oich Manchester United.

Favoritmat: Grillat på sommaren, gott grillat kött. Sedan gillar jag husmanskost, gärna bruna bönor eller palt.

Hobby: I och med att jag är fotbollsnörd och följer hockeyn på vintern har jag inte hunnit med mer.

Mer läsning