Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrland kräver bredband av EU

Norrlands utveckling behöver extra fördelning av EU-medel i form av gleshetsbonus.
Det kräver Europaforum Norra Sverige i en skrivelse till regeringen och EU-kommissionen.

De fyra nordligaste länen som deltagit i ett tvådagarsmöte i Umeå anser att gleshetsmedlen ska användas till infrastruktursatsningar inom bredband samt gods- och persontransporter.

– Det borde vara en självklarhet att vi får använda gleshetsmedlen till att överbrygga de stora avstånden i vårt glesa län. Jag är förvånad och oroad över att EU-kommissionen och regeringen inte ännu tydligt uttalar detta.

– Det här är viktigt för norra Sveriges och vårt läns framtid och nu måste vi jobba tillsammans, kanske även med våra nordiska vänner, för att dessa medel ska kunna satsas där de gör mest nytta.

– Det handlar om totalt 758 miljoner kronor för bara Jämtlands och Västernorrlands län. Detta är medel som behövs för bättre infrastruktur och som vi inte kan undvara, säger Åsa Möller (M), landstingsfullmäktiges ordförande i Västernorrland och vice ordförande i Europaforum, i en presskommentar.

På IT-området betonas kravet att bygga ut högkvalitativt bredband och mobiltäckning. På stora områden saknas i dag incitament för marknaden att investera.