Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrdans på besök i Docksta

Vid halvfyratiden torsdagen den 14 maj började folk samlas på Violvägen i Docksta. Anledningen var säker att de några dagar tidigare hade läst på Facebook att Norrdans skulle ha dansuppvisning på Violvägen.

Det kom många och man funderade ett tag om man skulle bli fler än regeringens påbud att man i coronatider inte fick samlas fler än 50 personer på samma ställe. Nu stannade antalet vid cirka 40, trots det gråkalla vårvädret, så man klarade gränsen med marginal. Man ställde sig med marginal mellan för smittriskens skull. Flertalet av åskådarna tillhörde definitivt gruppen 70+.

Så startades en bergsprängare, och själva dansen började. Det var en solodans, som vi åskådare fick njuta av. Det var säkert första gången för många, som man upplevde an dansuppvisning live, och uppvisningen belönades med kraftiga applåder.

Man kan ju fundera vad Norrdans gör på en gata i Docksta. Ett samtal med danssolisten, Leila Verlinden, ger följande. Norrdans hade sin säsongplanering klar, när covid 19-viruset började spridas i landet och teaterföreställningar förbjöds. Då tänkte man sig att göra som före jul, när man dansade i något skyltfönster, och åskådarna stod på gatan utanför Då hade man ju skyltfönstret som skilde dansare och åskådare. Innan man hann börja, kom förbudet att fler än 50 fick samlas på samma ställe, och då föll den idén.

Då tänkte man så här: I stället för att dansarna stod innanför en ruta och åskådarna utanför kunde man ju göra tvärtom. Konsekvensen av detta ledde så småningom fram till Violvägen i Docksta.

Det här initiativet var ju synnerligen bra. Förutom att de kommer ut till oss med sin dans, så blir det ett välkommet avbrott i vardagsrutinerna, inte minst för oss som tillhör 70+, och befinner oss i en frivillig karantän numera. Det är ett väldigt fint initiativ av Norrdans, som förutom att ge oss en skönhetsupplevelse också gör Norrdans som kulturinstitution mer känd och uppskattad bland västernorrlänningarna.

Karl-Anders Nordström

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel