Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrbotten säger nej till region

Storregionen Norra Sverige saknar folkligt stöd åtminstone längst i norr. Nio av tio norrbottningar säger nej enligt en attitydundersökning.

- Jag är förvånad att flera partier blint säger sig ha ett folkligt mandat att genomföra nya regionbildningar innan valet 2010, medan de uppenbarligen inte har det, säger Edward Riedl, gruppledare för moderaterna i landstinget i Norrbotten, i en kommentar i Västerbottens-Kuriren.

Undersökningen har gjorts av ett etablerat opinionsföretag, Marknadsprofilen AB, på uppdrag av moderaterna och sjukvårdspartiet. 88 procent svarar att de inte vill att Norrbotten ska bli en del av en stor region.

I Jämtland aviserar samtidigt centerns starka namn Marianne Larm Svensson att Jämtlands län räcker som område för en ny region och hoppar av en lösning med Ånge och Sundsvall.

- Jag gör en 180-graders vändning. Det kommer inte finnas underlag för två sjukhus. Vi riskerar att inte ha alla specialiteter kvar i Östersund. Det är inte ansvarsfullt gentemot medborgarna att bilda region med Ånge-Sundsvall, säger hon i Östersunds-Posten.

Klart enligt tidigare beslut är att Västernorrlands läns landsting kommer att lämna in en ansökan till regeringen om att bilda Region Norra Sverige ihop med landstingen i Västerbotten och Norrbotten.


KLAS LEFFLER
070-555 20 14