Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norman: Systemet går att göra bättre

Annons

S-ledaren Stefan Löfven vill att premiepensionen avskaffas, men de andra partierna som står bakom pensionssystemet vill ha kvar den. De kan dock tänka sig förändringar.

Jag tycker att premiepensionen är viktig och fungerar bra. Men det går alltid att göra bättre, säger finansmarknadsminister Peter Norman (M).

Han understryker att förändringar bör ske med en bred riksdagsförankring via den så kallade pensionsgruppen.

Vad jag vill värna är den fempartiuppgörelse vi har om våra pensioner. Det har varit en stor styrka för Sverige.

I den så kallade pensionsgruppen finns ambitionen att innan valet nå en överenskommelse i grova drag om förändringar i pensionssystemet. Den har flera färdiga utredningar på sitt bord, bland annat pensionsåldersutredningen och premiepensionsutredningen. Bland de borgerliga partierna undrar man nu om Socialdemokraterna delar den ambitionen efter Löfvens utspel.

Centerns Solveig Zander uppger att S-representanterna i pensionsgruppen aldrig talat om att de vill avskaffa premiepensionen helt och undrar om Löfven gett nya direktiv till S-ledamöterna i pensionsgruppen.

Folkpartiets Ulf Nilsson tycker att Löfvens utspel är drastiskt.

Men jag är glad att Löfven säger att alla förändringar ska ske inom pensionsgruppen och att han inte bränner några broar. Jag hoppas att S inte ställer några ultimatum för det brukar vi inte göra i pensionsgruppen, säger Nilsson.

Folkpartiet vill att 2,5 procent av lönen även i framtiden ska gå till premiepensionen.

Vi ville behålla den lilla del som man kan bestämma själv över. Men vi är beredda att diskutera olika typer av förbättringar.

Lars-Arne Staxäng (M) blev väldigt förvånad när han hörde Stefan Löfvens tal. S-kritiken mot systemet är visserligen inget nytt, men i pensionsgruppen, där Staxäng ingår, har diskussionerna handlat om att förändra vissa delar, till exempel att sätta av en mindre andel än 2,5 procent av lönen till premiepension.

Jag tycker att man kan titta på saker som kan förbättras, men jag tycker att vi ska ha kvar premiepensionssystemet. Tar vi bort det riskerar vi att försämra pensionerna för framtida generationer, säger Staxäng.

Tomas Eneroth (S), är vice ordförande i Socialförsäkringsutskottet.

Vi behöver se till att avgifterna framöver går till att trygga pensionerna. Det är så pass allvarlig kritik mot PPM-systemet, så det behövs en ordentlig kursändring. Vi hoppas få gehör för det i diskussionerna i pensionsgruppen.

Tidigare har S sagt att PPM-avgiften bör minska och att en större del i stället ska överföras till ålderspensionen. Så sent som i går sade Eneroth i en intervju i Göteborgs-Posten att S inte kräver att premiefondsystemet ska avskaffas.

När vi nu preciserar oss innebär det att vi säger att hela avgiften ska gå till ålderspensionen. Då tillförs det inte några nya pengar in i premiepensionssystemet. Därmed kan man säga att det faktiskt läggs ner, men redan fonderade pengar finns naturligtvis kvar, säger Eneroth.

Mer läsning

Annons