Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norges Carlsen tog schacktiteln

Annons

Den 22-årige norrmannen Magnus Carlsen är världens bäste schackspelare. I dag slog han regerande världsmästaren Viswanathan Anand och blev den förste nordbo som vunnit VM-titeln.

Dagens parti slutade i remi och Carlsen nådde ointagliga 6,5 poäng.

Den detroniserade världsmästaren Anand pekade på presskonferensen ut matchens femte parti som ett slags avgörande. Där började han bra men inkasserade till sist den första förlusten i matchen.

Det femte partiet var ett hårt slag. Efter det blev det bara värre och värre, sade den 43-årige indiern som inte såg alltför bedrövad ut. Jag gratulerar Magnus. Mina misstag händer inte av sig själv utan Magnus provocerar fram dem.

Anand har inte vunnit över Carlsen i något av VM-partierna.

Carlsen inledde med hylla Anand som en av de största spelarna genom tiderna.

Det har varit en ära att spela mot honom.

Om han var jublande glad dolde han det väl. Precis som vid tidigare pressmöten under matchen höll han en korrekt ton, men kostade på sig några leenden.

Han sammanfattade sitt spel som "solitt, inga svagheter".

Så länge det inte fanns risker försökte jag vinna partiet, sade han om det avslutande tionde partiet.

Men till slut uppstod en ställning som erbjöd många komplicerade, mer svårbedömda varianter.

Då bestämde jag mig för att stänga ner partiet och ta en remi, sade den unge norrmannen självsäkert. Magnus var den mentalt starkare och han spelade på sin vanliga höga nivå, medan Anand möjligen var pressad av hemmapublikens krav, säger Harry Schüssler, stormästare i schack och ledamot av svenska Schackförbundets styrelse. Anand gjorde nästan nybörjarmisstag i parti fem och sex. Och efter de förlusterna var matchen i praktiken över. Det speciella med Carlsen är att han bara håller på med schack när han har lust att göra det. Han har en väldig förmåga att koppla av, medan de flesta andra tvingar sig själva att träna ett visst antal timmar varje dag.

TT: Vad i Carlsens spel imponerade mest?

Att han tog de chanser som bjöds och var kylig i de ögonblick när Anand svajade.

Matchen spelades i Anands hemstad Madras (Chennai) i Indien. Den samlade prissumman i VM-matchen är 140 000 000 rupier vilket motsvarar nära 15 miljoner kronor. Carlsen får 60 procent, 40 procent går till Anand.

Den tidigare schackvärldsmästaren Garri Kasparov twittrade efter den norska segern: "Grattis till Magnus för hans seger! Han fortsätter att överträffa de högsta förväntningarna med sin skicklighet och sin orubblighet. Tre hurrarop!!'

VM-matchen har fått enorm uppmärksamhet i Norge. Partierna har direktsänts i tv och lockat storpublik. Magnus Carlsen har i flera år varit världens högst rankade schackspelare och blir nu alltså Nordens förste världsmästare genom tiderna.

Att det råder schackfeber i vårt grannland kan Liv Mette Harboe, generalsekreterare i Norges Sjakkforbund, intyga:

Det känns om att alla snackar om schack, sade hon till TT kort efter VM-segern. För schackintresset i Norge betyder han enormt mycket. Vi vill gärna dra ut på den här schackfebern så länge som möjligt.

Planerna för hur Magnus Carlsen ska tas emot när han kommer hem från Indien håller på att dras upp.

Det är inte helt klart än, för vi vet inte när han kommer. Men det blir naturligtvis stort!

Magnus Carlsen är sedan 2010 rankad som etta i världen, med ett kort undantag som tvåa. Han har nu 2 870 i rating, ett mått på den relativa spelstyrkan. Som bäst har han haft 2 872 vilket är schackhistoriens högsta rating.

Viswanathan Anand är numera bara rankad som åtta med rating 2 775.

Den 43-årige Anand har blivit världsmästare fem gånger och innehaft titeln sedan 2007. Kasparov konstaterar också att hans fans nu sörjer förlusten men tycker att Anand ändå ska firas som en stor mästare. "Han förlorade men han är inte död", skriver Kasparov.

Mer läsning

Annons