Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norge vill ha nordisk kultur-tv

Annons

Politiker i norska oppositionspartierna Höyre och Kristelig Folkeparti har tröttnat på floden av amerikanska filmer och tv-program och vill starta en nordisk tv-kanal som enbart visar skandinaviska kulturproduktioner, rapporterar Sveriges Radios "Kulturnytt".

Norska kulturpersonligheter har startat ett upprop för att få fler nordiska och europeiska program på tv och får nu alltså stöd från den norska oppositionen, som vill skapa en specialkanal för kultur, debatt och politik med europeiskt material.

De norska partierna Höyre, Venstre, Kristelig Folkeparti och Fremskrittspartiet nämner exempelvis SVT-aktuelle Fredrik Skavlan som ett praktexempel på att Norge kan gå hem i övriga Skandinavien.

Om specialkanalen blir verklighet ska man däremot låta vara osagt. Det norska public service-bolaget NRK tror mer på att bygga ut samarbetet mellan kanalerna, och den norska regeringen har tidigare röstat ned liknande förslag.