Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norge kan ta sig an Syriens kemvapen

Annons

Norge bekräftar att diskussioner pågår om att föra Syriens kemvapen dit för att förstöra dem. Men de praktiska problemen vore stora med en sådan lösning.

Det var i samband med FN:s toppmöte i New York nyligen som både Ryssland och USA frågade norska företrädare om deras land kan hålla i världspolitikens kanske bokstavligen hetaste ämne det kommande året - destrueringen av uppskattningsvis 1 000 ton kemiska stridsmedel från Syrien.

Norges avgående statsminister Jens Stoltenberg (Ap) bekräftade på lördagseftermiddagen mediebolaget NRK:s uppgifter, och sade att han har informerat den tillträdande borgerliga regeringen.

Hans blivande efterträdare, Høyre-ledaren Erna Solberg, lät försiktig.

Vi har alla ett ansvar, men om Norge ska ta ansvar för destruering på norsk mark har det inte tagits ställning till, sade hon på en presskonferens.

Ryssland och USA uppges ha vänt sig till Norge eftersom det är politiskt stabilt och har gott om vatten, som det går åt mycket av vid kemvapendestruering.

Sverige hjälper till på andra sätt i processen för kemisk avväpning av Syrien. "Men transport av kemiska stridsmedel till Sverige för destruktion har inte diskuterats och är inte aktuellt", skriver utrikesminister Carl Bildts pressekreterare Erik Zsiga till TT.

Åsikterna går isär om hur görligt det vore att över huvud taget få kemvapnen till Norge.

Att kunna frakta dessa kemiska stridsvapen sjövägen, landvägen eller med flyg från Syrien ända till Norge - farlig last förbi massor av länder - är osannolikt, säger den norske kommendörkaptenen Per Christian Gundersen till NRK.

Men Peter Viggo Jakobsen vid Forsvarsakademiet i Köpenhamn säger att vapnen måste ju tas om hand någonstans.

Om syrierna inte vill, har kapacitet eller pengar till det, är det ju super om Norge vill, säger Jakobsen till den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Han poängterar att Norge har bra förbindelser till både Ryssland och USA - och så gott om pengar att man skulle kunna plocka internationella poäng genom att betala den säkerligen väldigt dyra saneringen.

Mer läsning

Annons