Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norge ett föredöme – avskaffa pälsuppfödningen även i Sverige

Nyligen meddelade Norge att man förbjuder pälsdjursuppfödning, samtidigt som man successivt avvecklar den pälsuppfödning som finns kvar till senast årsskiftet 2024-25. Norge har omkring 300 pälsdjursfarmer medan Sverige har ett 70-tal.

I Sverige finns det en stark folklig opinion för ett förbud mot minkfarmer. Åtta av tio svenskar vill att minkfarmerna stängs.

Länsstyrelsernas inspektioner av Sveriges minkfarmer under år 2014 visade på allvarliga brister i djurhållningen. På drygt sex av tio inspekterade farmer hittades brister. Detta trots att nästan hälften av alla inspektioner var anmälda i förväg.

Uppfödningen av minkarna i Sverige strider mot djurskyddslagen. Minkarnas naturliga beteenden kan heller inte tillgodoses i burar.

Uppfödningen av minkarna i Sverige strider mot djurskyddslagen. Minkarnas naturliga beteenden kan heller inte tillgodoses i burar.

Djur för pälsproduktion föds i dag upp under fullständigt oacceptabla förhållanden. Minkarna tvingas leva hela sina liv i små burar som är mindre än en kvadratmeter. Ofta hålls två till tre minkar i samma bur, där de saknar det mest basala i inredningsväg. Sönderstressade börjar de äta på varandra och lever under plågsamma och vidriga förhållanden.

Hur kan Sverige påstå att vi har ett av de bästa djurskydden i världen, när vi samtidigt tillåter detta djurplågeri?

Låt oss följa Norges exempel och successivt avveckla pälsdjursfarmningen. 

Mattias Elensjö

Aktiv Djurens Rätt

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Läs också: Organisationen Djurfront: "I dag är det Pälsfria fredagen – säg nej till uppfödning av pälsdjur"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel