Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordviksskolan satsar på miljövänliga tomater

Svenska tomater har under året blivit allt mer miljövänliga. Detta sedan många odlare övergått till att värma sina växthus med biobränsle. Dit hör Nordviksskolan i Kramfors.

- Sedan i höstas använder vi bara pellets till uppvärmning. Tidigare hade vi en kombination mellan sjövärme, el och olja, berättar trädgårdsmästare Thord Eriksson.

I våras larmade Naturskyddsföreningen om att uppvärmningen av svenska växthus var ett klimatproblem. Sedan dess har situationen förbättrats kraftigt och två av tre svenska tomater kommer nu från växthus som värms med biobränsle. Biobränsleanvändningen har fördubblats.

Utsläppen av växthusgaser från tomatodlingarna har faktiskt minskat med en tredjedel på fyra år. Något som beror både på byte av bränsle och bättre isolering i växthusen.

- Att de svenska odlarna nu väljer att övergå till förnyelsebar uppvärmning är en bra strategi för att behålla sina kunder, säger jordbrukshandläggaren Emile Hansson.

Thord Eriksson säger att man på Nordvik har flyttat fram säsongen för att spara energi. I år såddes plantorna 16 januari och man skolade dem först 1 mars. Samtidigt påpekar han att det tidigare rått lite av ett "krig" bland tomatodlarna eftersom de tidigaste tomaterna för året betalar sig i särklass bäst.

- Faktiskt plockade vi vår första röda tomat i går och det dröjer nog bara en till två veckor innan vi kan skörda på allvar.

Vid Nordviksskolan har man 700 tomatplantor som framförallt odlas för undervisningsändamål, men också för försäljning.ANDERS LIDÉN
070-316 84 92

Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67