Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordkoreanskt smuggelplan hyrt av FN

Annons

Smuggelplanet som fastnat i Thailand med en illegal nordkoreansk vapenlast hyrdes länge av FN för humanitära transporter, avslöjar fredsforskare för TT.

Efter svenska initiativ är hjälpmedel på gång för biståndsaktörer som vill undvika korrupta flygbolag.

Planet stoppades vid en mellanlandning i Bangkok i lördags efter tips från utländska underrättelsetjänster. Besättningen som flugit från Pyongyang - fyra kazaker och en vitryss - förhörs sedan dess om vart lasten av raketdrivna granater, robotar och annan krigsmateriel skulle.

Det Stockholmsbaserade fredsforskningsinstitutet Sipri kunde redan i tisdags sätta utredarna på spåret genom att avslöja planets ägare.

Vapen och bistånd

Flygplanet, en Illjusjin 76, har enligt Sipri en lång historia av vapensmuggling i Afrika växlat med biståndsfinaniserade hjälpsändningar. Det är därmed ett tydligt exempel på den sammanblandning mellan hjälpare och stjälpare som en lång rad korrupta flygbolag utgör i krisområden, och som avslöjades av Sipri i en rapport i våras.

Planet ägdes länge av den ökände vapensmugglaren Viktor But, som själv sitter fängslad i Thailand sedan i mars 2008.

Från 2003 har bolaget haft flera ägare som alla är svartlistade av FN, USA och EU. Den senaste är ett bolag baserat i Kazakstan som kontrolleras av den likaledes ökände vapensmugglaren Tomislav Dmanjanovic.

Men planet har också chartrats av FN, avslöjar nu Hugh Griffiths, forskare vid Sipri.

Det hyrdes av FN för humanitära transporter under ett år från mars 2003, säger han till TT.

Hans rapport i maj i år avslöjade bland annat att 90 procent av de flygfraktbolag som pekats ut i rapporter om vapenhandel också har använts av FN, EU och Natoländer, och en rad världsledande biståndsorganisationer som Läkare utan gränser och Röda Korset.

Sverige beröms

I rapporten finns exempel på bolag som levererat både vapen och förnödenheter till samma konflikt.

Den svenska regeringen och biståndsminister Gunilla Carlsson reagerade på rapporten, och får nu mycket beröm av Griffiths.

Svenska UD, Sida, och det svenska EU-ordförandeskapet har arbetat hårt i det tysta. Tack vare deras insatser och pengar kan Sipri efter årsskiftet lansera en webbsajt där biståndsorganisationer 24 timmar om dygnet ska kunna kontrollera de flygbolag de står i begrepp att hyra mot våra databaser, säger Griffiths.