Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordkorea testsköt fler robotar

Nordkorea provsköt på måndagen fem kortdistansrobotar utanför landets östkust och förbjöd fartyg att gå in i havsområdet fram till den 20 oktober, uppgav en sydkoreansk regeringstjänsteman i Seoul.

Tjänstemannen bekräftade nyhetsbyrån Yonhaps uppgift om provskjutningarna och sade att sjöfartsförbudet gäller delar av Nordkoreas östra och västra kuststräckor.

Enligt militärexperter som Yonhap talat med förefaller robotproven ingå i reguljära nordkoreanska militärövningar. Men experterna kunde inte utesluta att provskjutningarna också har politiska syften.

Rörliga ramper

De fem robotarna av typ KN-02, en modifierad variant av ryska SS-21, har en räckvidd på tolv mil och skjuts iväg från rörliga ramper. Två avlossades enligt Yonhap på måndagsmorgonen och tre på eftermiddagen. Den sydkoreanska militären ville inte kommentera byråns rapporter.

Nordkorea har allt oftare på senare år skjutit upp kortdistansrobotar från sina kusttrakter.

USA opåverkat

I Nordirlands huvudstad Belfast sade USA:s utrikesminister Hillary Clinton på måndagen att Washingtons mål att skapa en kärnvapenfri koreansk halvö inte påverkas av Nordkoreas senaste robotprov.

Vi har gjort stora framsteg tillsammans med de andra medlemmar i sexpartsförhandlingarna som anslöt sig till oss i kraftfulla sanktioner mot Nordkorea och som samarbetar med oss för att få i gång processen där igen, sade Clinton syftande på samtalen om de nordkoreanska kärnkrafts- och kärnvapenprogrammen.

I sexpartsförhandlingarna deltar förutom Nordkorea och USA även Sydkorea, Ryssland, Japan och värdlandet Kina. Nordkorea lämnade förhandlingarna i april och genomförde i maj sitt andra kärnvapenprov.