Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordkorea sköt upp kritiserad raket

Annons

Nordkorea genomförde i dag en framgångsrik uppskjutning av en långdistansraket och väckte ilskna reaktioner i omvärlden.

Nordkorea säger att en satellit skickats upp i en bana kring jorden med hjälp av en långdistansrobot, vilket meddelades den 1 december. Uppgifterna bekräftas av den nordamerikanska luftförsvarsledningen (NORAD) som säger att nordkoreanerna framgångsrikt med hjälp av en raket har skjutit upp ett föremål i rymden, ett tekniskt framsteg för det slutna landet.

Rent politiskt är det oerhört negativt. Genomslaget på den politiska nivån kommer att vara stort. Det betyder mer för japaner och amerikaner än för sydkoreaner rent militärt, säger Niklas Swanström, forskare vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP) om uppskjutningen.

För Sydkorea, som redan ligger inom nordkoreansk skottlinje, kommer raketuppskjutningen framförallt att få politiska konsekvenser.

Tidpunkten är illa vald med tanke på att det är val i Sydkorea. Det kommer att göra det svårare att ha en konstruktiv dialog. Det kan vara en markering, men det känns kontraproduktivt.

Men även om Nordkorea lyckats skjuta upp raketen saknar de av allt att döma fortfarande tekniska möjligheter att kärnvapenbestycka raketer.

Man ska inte överdriva vad det här betyder. Även om man har möjligheten att leverera har man inte möjligheten att applicera kärnvapen, säger Swanström.

Linus Hagström, forskare på Utrikespolitiska institutet, understryker att hotbilden från Nordkorea inte förändrats.

Nordkorea blir ju inte ett hot bara för att de har den här teknologin. Det som eventuellt kan vara farligt är om de börjar sprida teknologin till grupper som kan vara mer benägna att använda den. Problemet med Nordkorea är att om de skulle använda ett sådant här vapen mot Japan eller USA eller Sydkorea så skulle Nordkorea förintas och det vet de. De är rationella på det sättet och skulle aldrig använda de här vapnen. De är tänkta att fungera defensivt för att inte USA ska få för sig att man ska genomföra någon regimförändring eller försöka göra något år Nordkoreas kärnvapen.

Efter raketuppskjutningen har hela Nordkorea exploderat i glädje, rapporterar landets statliga medier.

Jag får tårar i ögonen när jag tänker på alla försök våra kära ledare har gjort för att föra vårt land till toppen av världens maktcentrum, sade en man i de regimvänliga sändningarna.

Nordkorea insisterar att uppskjutningen inte varit en förbjuden robotuppskjutning och hyllar händelsen som en "banbrytande" del av landets vetenskapliga utveckling, ett år efter den förre ledaren Kim Jong Ils död, rapporterar den statliga nyhetsbyrån KCNA enligt AFP.

Sydkorea fördömde sitt grannland och USA stämde in i kritiken och varnar för att uppskjutningen kan destabilisera regionen och skada nedrustningsförsök i världen, skriver AFP med hänvisning till Tommy Vietor, talesman för president Obamas säkerhetsråd National Security Council i Washington.

Även Kina och Ryssland uttryckte kritik liksom FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon. I ett uttalande från ryska utrikesdepartementet hette det att instabiliteten i regionen ökat i och med roboten, och man manar andra länder i området att avstå från åtgärder som kan öka spänningarna ytterligare.

FN:s säkerhetsråd möts i dag för att diskutera Nordkoreas uppskjutning av långdistansroboten, uppger en västdiplomat.

Enligt diplomaten har Japan och USA begärt mötet, som kommer att äga rum klockan 18 svensk tid.

EU hotar med att införa nya sanktioner mot Nordkorea efter uppskjutningen.

I nära samarbete med andra nyckelspelare överväger EU ett lämpligt svar, även möjliga nya restriktioner, säger EU:s utrikeschef Catherine Ashton i ett uttalande enligt AFP.

Mer läsning

Annons