Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordkorea avrättar Kims mentor

Annons

Den tidigare inflytelserike Jang Song-Thaek, ingift farbror till Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, har avrättats. Han ska ha ställts inför en militärdomstol, anklagad för "förräderi och omstörtande verksamhet". Ett tecken på att Kim Jong-Un stärker sin makt, enligt forskare.

Jag tror att det bottnar i en maktkamp, Kim Jong-Un var rädd för vad som skulle hända i framtiden eftersom hans farbror hade fått för mycket makt, både politisk och ekonomisk, säger Sang Soo Lee, forskare vid Institute for Security and Development Policy i Stockholm.

Lee ser en risk för att Kim nu kommer att agera för att stärka sin makt ytterligare, kanske genom avrättningar bland Jangs anhängare eller eventuellt nya avfyranden av missiler.

Även Yang Moo-Jin, professor vid Universitetet för Nordkoreastudier, tror att fler troligen kommer få smaka på Jangs öde.

Det blir en stormande utrensning så att Kim Jong-Un framstår som maktens enda centrum, sade han tidigare i veckan.

Nordkoreanska statliga nyhetsbyrå KCNA skriver i en artikel att Jang är "värre än en hund" och förklarar Jangs avrättning bland annat med att han ska planerat en statskupp, och han anklagas för att ha tagit kontroll över stora delar av ekonomin och planerat att driva den mot en "okontrollerbar katastrof".

Flera länder uttryckte oro över händelseutvecklingen i Nordkorea.

Om det bekräftas är det här ännu ett exempel på den extrema brutaliteten hos den nordkoreanska regimen, säger USA:s utrikesdepartements talesperson Marie Harf enligt AFP.

Sydkoreas återföreningsministerium uttryckte "djup oro" över utvecklingen i Pyongyang, och kommer förbereda sig för "alla möjligheter i framtiden medan man samarbetar nära med sina allierade", enligt ett uttalande.

Enligt Kina, Nordkoreas enda allierade och ekonomiska livlina, är avrättningen en intern fråga, men betonar behovet av stabilitet i Nordkorea.

"Som granne hoppas vi se nationell stabilitet, ekonomisk utveckling och att befolkningen lever lyckliga i Nordkorea", sade Hong Lei, talesman för Kinas utrikesdepartment, vid en tidigare planerad pressträff, skriver AFP.

I måndags visade den statliga televisionen hur 67-årige Jang släpades ut från ett partimöte under förödmjukande former. Jang var gift med den mäktiga systern till den förre ledaren Kim Jong-Il, Kim Jong-Uns pappa. Inofficiellt var han landets näst viktigaste person och sågs som en grå eminens bakom tronen.

Det vi nu ser för tankarna till 1930-talets stalinistiska Sovjet när man släpar ut en person till skådeprocesser, man släpar honom till exekutionsplutonen, man publicerar fördömanden som "värre än hundar" och så vidare. Det är förfärligt. Och det vi ser offentligt tror jag bara är ytan på ett skräckens välde, säger utrikesminister Carl Bildt.

Jang har bland annat varit ansvarig för utvecklingen av samarbete mellan Kina och Nordkorea kring flera ekonomiska gränszoner, och han besökte Kina i augusti i fjol. Den nordkoreanska ekonomin, som en gång var större än Sydkoreas, är nu en fyrtiondel av grannlandets och befolkningen lider regelbundet av matbrist.

Vi vet inte skälet till avrättningen, men det är troligt att det delvis har med den förda ekonomiska politiken att göra. Det kan ju vara så att man behöver ha en syndabock för att kunna beskylla honom för något som vi ännu inte känner till. De ekonomiska problem som Nordkorea har kommer att kunna skyllas på honom, säger Jerker Hellström, analytiker vid FOI:s Asienprogram.

Mer läsning

Annons