Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordiska tidningar stöttar Guardian

/

Fyra nordiska dagstidningar, bland dem Dagens Nyheter, ger sitt stöd till The Guardian.
De protesterar i ett öppet brev till brittiske premiärministern David Cameron mot hur regeringen ingripit mot tidningen.

Annons

Bakgrunden till protesten är att brittiska myndigheter hänvisat till terrorlagar för att försöka stoppa The Guardians publicering av uppgifter om Storbritanniens och USA:s övervakning, uppgifter som läckts av spionmisstänkte amerikanen Edward Snowden.

"Dessa ingripanden kan få följder långt utanför Storbritanniens gränser och undergräva den fria pressen i hela världen", heter det i brevet.

Protesten publiceras i Dagens Nyheter, Aftenposten, Politiken och Helsingin Sanomat.

De fyra chefredaktörerna skriver att de är "högst förvånade" över hur brittiska statstjänstemän agerat mot kollegorna på The Guardian, och "chockerade" över att Storbritannien utnyttjar antiterrorlagstiftning för att "legalisera trakasserier mot tidningen och mot enskilda personer".

Polisaktionen mot The Guardian är djupt oroande och ett oblygt försök att skrämma journalister som försöker ta reda på sanningen om den globala terrorbekämpningen, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski till tidningen.

Mer läsning

Annons