Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordiska hjältar och Island i centrum vid Kura Skymning

LÄSARTEXT Föreningen Norden och Arkenbiblioteket anordnade högläsningsobjektet Kura Skymning i november för 21:a gången.

Årets program inleddes av lärare och elever från Höga Kustens teoretiska gymnasium. De berättade om sin studieresa till Island, en utbytesresa med gymnasiet Fjöldrautaskoli Sudarlands i Selfoss, som de gjort under hösten. Tema för deras utbyte var språk, historia, miljö, och hållbar utveckling. Med bilder och personliga upplevelser fick vi följa deras vecka på Island. Många i publiken kunde känna igenkännandets glädje åt bilder, som visades från vår vänort Hveragerdis omgivningar.

Årets Kura Skymning hade "Hjältar i Norden" som tema. Det är ett populärt tema i nordisk litteratur. Hjälten är en återvändande karaktär i den nordiska litteraturen och dess roll ändrar sig i takt med samhällsutvecklingen. Hjältarna har bland annat varit huvudpersoner i de klassiska isländska sagorna, som skrevs under 1100-1200-talen. Även i modern litteratur har både hjälten och antihjälten fortsatt vara centrala personkaraktärer. Men vilka är dessa hjältar egentligen och varför fortsätter de att fascinera nordiska läsare?

Årets text bestod i fyra utdrag ur Einar Már Gudmundssons bok "Kungar av Island". Gösta Gustafsson tog oss med på ett personligt sätt i handlingen. Här mötte vi på olika karaktärer, som tog på sig hjälterollen på olika sätt. I Kungar av Island får dårarna hjälterollen i det som egentligen är en släktroman intimt sammanvävt med folkets historia, det folk som släkten styrde och manipulerade. Boken är en roman över alla bräddar, en genomskådande och underhållande berättelse om isländsk överklass.

Kvällen avslutades med en kaffetår och trivsamt mingel bland bokhyllorna, där samtalen rörde sig kring utbytesresan till Island och årets högläsningsbok.

Kristina Åström

Gösta Gustafsson

Näraskribenter

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel