Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordisk oljeövning i Härnösand

Oljetransporterna ökar och utsläppen likaså och om oljesanering är svår nog i vatten, så är det tio gånger värre att städa olja i is.

"Olja i is" är också namnet på den storövning som kustbevakningen Nord tillsammans med Finland arrangerar i Härnösand igår och idag. Övningen sker inom ramen för det nordiska marina miljösamarbetet Köpenhamnsavtalet och syftet dessa dagar är att utbyta erfarenheter om hur man bekämpar oljeutsläpp i is.

- Om olyckan är framme och det blir ett stort utsläpp klarar vi det inte ensamma, det är därför vi träffas internationellt för att utbyta kunskap, säger Kenneth Neijnes, regionchef för Kustbevakningen Nord.

Gårdagen bestod mest av teoretiska föreläsningar, men dagens oljeövning är betydligt mer praktisk. Fyra fartyg med ett 30-tal deltagare från hela norden tar sig idag uppför älven för att simulera utsläpp och testa nya system för att sanera isen från olja.

Den varmaste vintern sedan 1756 ställde dock till lite problem för gruppen. Övningen skulle ha hållits i Härnösandsvatten men det gick inte. För här finns - ingen is...

Det gör det däremot norr om Svanö, där fartygen befinner sig under dagen.


ANNA WIKNER
0660-29 55 31