Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordenkoppling i Somaliaräd

Annons

al-Shabaab-ledaren som i helgen var mål för en amerikansk gryningsräd ska ha bott i Norge och haft norska resedokument. Somaliska källor uppger att en svensk-somalier dödades i eldstriden som utbröt.

Måltavlan för lördagens räd i den somaliska hamnstaden Barawe, en högt uppsatt medlem av den islamistiska extremistgruppen al-Shabaab, ska tidigare ha bott i Norge och ha haft norska resehandlingar, rapporterade norska TV2 på måndagen.

Mannen, som inte infångades av den amerikanska elitstyrkan, uppges heta Abdulkadir Mohamed Abdulkadir eller Abdikadir Mohamed Abdikadir. Han är känd under täcknamnet Ikrima.

Enligt uppgift till New York Times, som beskriver honom som kenyan med somalisk bakgrund, har han spelat en central roll i terrorattacker utanför Somalia. Han ska inte ha knutits direkt till den blodiga attacken mot en galleria i Nairobi förra månaden, men oro för ett liknande dåd mot västerländska mål ska ha lett till räden.

Räden avbröts sedan en eldstrid utbrutit. I eldväxlingen ska en svensk-somalisk al-Shabaab-medlem ha dödats, enligt uppgift från anonyma somaliska källor till tidningen The Telegraph. Källorna har namngett mannen, men uppgifterna har inte bekräftats.

Svenska utrikesdepartementet (UD) känner till uppgifterna om att en svensk-somalier dödats men kan inte heller bekräfta dem.

Mer läsning

Annons