Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordeas vinst ökade

Annons

Bankkoncernen Nordea redovisar en rörelsevinst på 1 021 miljoner euro, motsvarande cirka 8,9 miljarder kronor, för tredje kvartalet 2013. "Vi tror att det värsta är över nu", skriver vd i en kommentar.

Det kan jämföras med vinsten på 910 miljoner euro motsvarande period 2012. Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 1 051 miljoner euro.

Räntenettot sjönk till 1 386 miljoner euro, från 1 393 miljoner euro. Provisionsnettot ökade till 652 miljoner euro, från 595 miljoner euro.

Totalt uppgick intäkterna till 2 426 miljoner euro, jämfört med 2 412 miljoner euro motsvarande period året före.

Kostnaderna sjönk till 1 234 miljoner euro, från 1 266 miljoner euro. Kreditförlusterna minskade till 171 miljoner euro, från 236 miljoner euro.

Vi är faktiskt ganska nöjda, säger Nordeas koncernchef Christian Clausen om resultatet från tredje kvartalet.

Bland annat är han nöjd med resultatet av den prispress Nordea idkat på bolånemarknaden. Enligt Nordea-ledningen erbjuder banken sedan flera månader de lägsta räntorna på i princip alla löptider i Sverige, med hjälp av nedtryckta marginaler på bankens bolån.

Vi har ökat marknadsandelarna lite här i kvartalet, till cirka 15 procent, säger han. Bolånen i sig är inte viktiga, men kundrelationen är viktig. Och när kunden väljer bolån från oss ska vi också erbjuda rätt pris. Och det är det vi gör, tillägger han.

Nordea vill inte exakt uppge vilket räntepåslag banken gör på sina bolån, men enligt presschefen Erik Durhan handlar det om 0,5-1,0 procent, beroende på ränteläget på Nordeas egen upplåning.

Nordeas avkastning på eget kapital sjönk något jämfört med andra kvartalet 2013, från 11,5 till 10,8 procent. Målet är 15 procent 2015.

Förutom att avståndet till målet nu ökar innebär utvecklingen att gapet mellan Nordeas avkastning och den avkastning som konkurrenter som Swedbank och Handelsbanken redovisar växer.

Men detta är naturligt, enligt Christian Clausen, som förklarar gapet med att Nordea har en helt annan geografisk struktur och affärsmix.

Vi har en mycket hög avkastning jämfört med europeiska banker med samma affärsmix som vi har. De 20 procent av Nordea som är i Sverige har samma höga avkastningsnivå som de andra svenska bankerna, säger Clausen.

Avkastningen pressas av det låga ränteläget och marginalpressen. Det är även en effekt av att Nordea har stärkt sin kapitalbas inför skärpta krav från myndigheter.

Nordeas så kallade kärnprimärkapitalrelation har ökat med 2,2 procentenheter till 14,4 procent på ett år, vilket Clausen räknar med räcker som buffert inför de skärpta krav på banksektorn som väntar.

Vi räknar att vi bör ha en miniminivå på cirka 13 procent. Vi ligger över det och har kapitalet som krävs på plats.

Nordea-aktien, som följde med hela banksektorn upp i går, sjunker i den initiala handeln på Stockholmsbörsen efter bankens delårsrapport. Efter drygt fem minuters handel har aktien, vars värde ökat med 33 procent sedan årsskiftet, backat med 1,5 procent.

Mer läsning

Annons