Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordea: Ekonomisk vändning dröjer

Annons

Sverige är i en lågkonjunktur och det dröjer till mitten av 2013 innan konjunkturen vänder och tillväxten gradvis börjar återhämta sig, enligt storbankens Nordeas ekonomer.

Det har blåst kallt i svensk ekonomi hela hösten och nu är det lågkonjunktur. Det är inte kris, utan bara lågkonjunktur. Men det kommer att kännas för företag och hushåll, säger Annika Winsth, Nordeas chefekonom.

Tillväxten i år beräknas enligt en uppdaterad prognos stanna på 0,8 procent, medan arbetslösheten landar på 7,7 procent. För 2013 ser Nordea en tillväxt på 0,8 procent och en arbetslöshet på 8,4 procent.

Den högre arbetslösheten, på 8,4 procent, väntas bita sig fast även 2014 trots att tillväxten då beräknas till 2,4 procent.

Nordea räknar med att svensk BNP minskar under fjärde kvartalet 2012 och stiger med 0,1 procent under det första kvartalet 2013. Det betyder att Sverige är mycket nära recession, definierat som två kvartal i rad med minskad BNP.

Det blir en köldknäpp under några kvartal innan tillväxten kommer tillbaka, säger Winsth.

Nordeas ekonomer räknar med att kronan ligger kvar på cirka 8:60 kronor per euro de närmaste åren.

"Vi bedömer att svenska exportföretag kan hantera detta, men det kräver strukturomvandlingar i näringslivet", skriver Nordeas Annika Winsth i en kommentar.

Enligt Winsth går det att räkna med att regeringen kommer att avisera ytterligare stimulanser, trots att man då inte når upp till överskottsmålet för de offentliga finanserna.

"Samtidigt får hög arbetslöshet och låg inflation Riksbanken att sänka reporäntan ned till 0,75 procent", skriver Winsth.

Mer läsning

Annons