Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Noras Bean vann Prix de France

Annons

Naglo, Hilda Zonett, Lovely Godiva, Queen L och Atas Fighter L är svenska topphästar som vunnit Prix de France.

På söndagen travade Noras Bean in i raden av blå-gula vinnare i det klassiska franska storloppet.

Därmed har Sverige vunnit de två största travloppen på Vincennes i Paris i vinter. För två veckor sedan segrade Maharajah i Prix d'Amerique.

Det har gått någon timme nu efter loppet och jag fattar fortfarande ingenting. Vi kommer från lilla Axevalla i Sverige och slår de franska fantomerna på deras hemmabana i det största loppet över medeldistans. Helt jävla otroligt, jublade tränaren Ulf Stenströmer.

Årets Prix de France blev ett oerhört rafflande lopp med svenskt i topp med någon centimeter till godo.

The Best Madrik och Timoko fajtades om täten, Björn Goop tog det lite lugnare och hamnade som fjärde häst på innerspår.

Det var ett hack för långt bak tyckte jag, runt sista kurvan kändes Noras Bean väldigt fin och det gällde bara att försöka hitta fritt läge. Men det tog ytterligare några hundra meter innan vi kom loss helt och min första tanke var då att vi skulle bli fyra-femma och fixa en bra prisplacering. Men så hundra meter kvar såg jag att de var trötta invändigt och då var det bara att jobba på så mycket som möjligt och jag hade en bra känsla när vi passerade mållinjen, sade Björn Goop.

Ulf Stenströmer hade inte samma koll.

Nej, jag hängde inte alls med på upploppet. Det var ju hästar överallt. Men jag hann se Björns min efter mållinjen och det såg ut som ett leende och då började pulsen och hjärtat slå ännu snabbare. Sen såg jag målbilden på tv:n och där var Noras Bean först och lite senare ropade de ut oss som segrare. Helt otroligt!

Många på Vincennes-banan hyllade den svenske nioåringen. De hoppades att Ready Cash skulle ta hem sin tredje seger i loppet i sin sista start i karriären. Men världens näst vinstrikaste häst galopperade kort efter start och sedan på upploppet.

Noras Bean vann Nationernas Pris i Milano för två år sedan och det var det största då. Men att vinna Prix de France slår ännu högre. Nu åker vi hem till Sverige och ser hur Noras mår efter ett par dagar. Vi siktar förstås på de stora skandinaviska loppen men kanske blir det start i Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer om en månad. Franska Rivieran gillar nog både jag och ägarna, sade Stenströmer och skrattade igen.

Björn Goop visade än en gång att han har en enorm vinnarskalle. Somliga kuskar hade nog gett upp i sista sväng men Goop fullföljde racet till sista centimetrarna. Därför vann Noras Bean Prix de France och två miljoner kronor.

Mer läsning

Annons