Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nonsens om kyligare klimat – planeten blir varmare

På Allehanda.se den 20/2 förekom en insändare av Tege Tornvall som gjorde gällande att ett kyligare klimat väntar på jorden. Detta är alldeles fel. Klimatet på jorden har blivit varmare sedan slutet på 1800-talet och kommer att bli varmare i överblickbar framtid. Orsaken är tillskott till växthusgaser i atmosfären.

Om de här sakerna råder ingen tvekan bland klimatforskare. Att personer utanför facket hävdar annat är beklagligt och ganska anmärkningsvärt. Det är svårt att tänka sig att någon lekman offentligt skulle kunna framföra åsikter som är i strid mot etablerat vetande inom låt oss säga astronomi, juridik, kirurgi eller fordonsteknik och göra anspråk på att bli trodd.

Tege Tornvall anger att det är solen som styr klimatet på jorden. Det stämmer bara till begränsad del. Istidscyklerna med återkommande växlingar på tidsskalor över tiotusentals till hundratusentals år drivs av variationer i jordens bana runt solen. Går vi längre tillbaka i jordens historia påverkar plattektoniska förflyttningar av kontinenterna klimatet liksom storskaliga förändringar i kolets kretslopp.

I vår egen tid är det tillskottet av antropogena växthusgaser, främst koldioxid och metan, som styr temperaturutvecklingen, genom egen växthuseffekt och genom återkopplingseffekter (till exempel får vi mer vattenånga i luften när jorden blir varmare, vilket ytterligare förstärker uppvärmningen). Solen har eventuellt en viss inverkan men den är liten jämfört med växthusgaserna. De orsakssamband som Tornvall lyfter fram är att betrakta som hypoteser.

I Tornvalls insändare nämns den internationella klimatpanelen IPCC men bara i samband med observationen att temperaturökningen varit marginell de senaste åren. Tornvall verkar inte ha fäst någon vikt vid att IPCC konsekvent argumenterar för att jorden värms upp och att uppvärmningen kommer att fortsätta i framtiden. För en intresserad TÅ-läsare kan jag rekommendera den svenska översättningen av IPCC:s summering av det naturvetenskapliga faktaläget från 2013, ”Den naturvetenskapliga grunden”, som finns tillgänglig på Naturvårdsverkets hemsida. Därtill finns naturligtvis ett omfattande material på IPCC:s egen hemsida.

Någon avkylning behöver vi alltså inte oroas oss för men däremot en uppvärmning. Konsekvenserna kommer att påverka hela planeten, även Sverige.

Mikael Berglund

Universitetslektor i naturgeografi, Högskolan Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel