Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nollnolltalet: Nu som bok

"Vi förändrades mer än vi tror".

Så sammanfattas 00-talet av Tobias Nielsén och Anders Rydell, redaktörerna bakom antologin "Nollnoll - Decenniet som förändrade världen".

Ett vanligt sätt att definiera decennier är att mäta dem i händelser, inte i årtal. Så sägs det till exempel att det röda 1970-talet började med 68-revolutionen och att finansens 80-tal kraschade med börsen i september 1987.

Tobias Nielsén läser 00-talet på ett liknande sätt:

Det började 2001, med 11 september och IT-kraschen. Och jag tror att 2010-talet började hösten 2008 när Obama blev president, finanskrisen kom och miljöhotet började diskuteras på allvar. 00-talet kommer nog att vara det nya 80-talet. George Bush motsvarar president Reagan, finanskrisen är som IT-kraschen.

Terrorhot och miljö

I den nyutkomna "Nollnoll" definierar 15 författare decenniet i kapitel som heter vad de behandlar: Ekonomi, politik, mode, kändiskultur, fotboll...

Delarna blir en helhet som vävs samman. Vilka trender är övergående, vilka är här för att stanna? säger Nielsén.

Ja, vilka?

Terrorhotet lever kvar, svarar Rydell snabbt. Men man får fundera på vad som fortfarande kommer att ha relevans om 20 år. Nätet och miljöfrågan, definitivt.

Passé

Nielsén och Rydell säger att det finns vissa ord, vissa begrepp som det inte går att komma förbi när 00-talet ska sammanfattas: Alliansen, Håkan Hellström, bloggosfären, Pirate Bay, Google, Stureplan...

Men också begrepp som vi trodde skulle förbli viktiga men som redan är passé:

"Platt-tv". Nu är en tv alltid platt, så vi säger bara tv. På samma sätt håller "ekomat" på att bli bara mat. Ord som modebloggare och Stureplan kommer nog snart att ses som typiska för 00-talet och förlora sin relevans.

Man talar om 40-talister och 60-talister: Vad kommer att utmärka de typiska 00-talisterna?

De kommer att ha nätet i blodet och växa upp i en värld där Asien är en stormakt och Kina aldrig varit i underläge, säger Tobias Nielsén.

Anders Rydell säger att det gemensamma för 00-talisterna är att de inte har något gemensamt:

Om du växer upp med internet har du dina högst personliga referenser. Du behöver inte dela en enda referensram ens med någon som alltid bott i huset bredvid.