Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nokias försäljning rasar

Annons

Nokia redovisar ett rörelseresultat på 0:01 euro per aktie för tredje kvartalet. Det var något bättre än snittprognosen.

Omsättningen rasade med 22 procent till 5 662 miljoner euro, jämfört med 7 239 miljoner euro ett år tidigare.

Antalet sålda mobiltelefoner föll också 22 procent, till 64,6 miljoner under kvartalet. För så kallade smarta telefoner blev det ett försäljningslyft för Nokia på 40 procent till 8,8 miljoner telefoner.

Nokia-aktien lyfte med drygt 6 procent efter kvartalssiffrorna.

Under kvartalet blev Nokia helägare till nätverksenheten NSN samtidigt som bolaget gjorde upp om att sälja mobiltelefonenheten till Microsoft.

Enligt Timo Ihamuotila, Nokias finanschef, kommer Nokia när Microsoftaffären är klar att ha en betydligt stärkt lönsamhet, en stark finansiell position och en solid grund för framtida investeringar.

I ett separat pressmeddelande meddelar Nokia att enheten Nokia Solutions and Networks (NSN) har fått en andel i en ny stororder på ett så kallat TD-LTE-nätverk av China Mobile.

Något ordervärde anges inte, men nätverket beskrivs, av Nokia, som "världens största".

NSN gjorde under tredje kvartalet en rörelsevinst på 218 miljoner euro exklusive engångsposter, ett vinstfall på 33 procent mot ett år tidigare. NSN:s nettoförsäljning föll 26 procent till 2,6 miljarder euro.

Detta var sämre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en NSN-vinst på 228 miljoner euro och en nettoförsäljning för NSN på 2,9 miljarder euro.

Nokias försäljningsvolym av mobiltelefoner var dock bättre än väntat.

I sin prognos för fjärde kvartalet räknar Nokia med en vinstmarginal på cirka 12 procent för NSN, mot en snittprognos på 10 procent.

Mer läsning

Annons