Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veteranen Sanna Nielsen blickar tillbaka

Sanna Nielsen är bara 29 år. Ändå blir årets Melodifestival hennes sjunde. För TT berättar hon om debuten, genombrottet - och varför en thailändsk pool räddade 2007 års bidrag.
I årets tävling uppträder Sanna Nielsen med bidraget "Undo" nu på lördag.

Annons

2001. Sanna Nielsen, 17, debuterar med "I går, i dag"

– Den här lilla tjejen var ganska blyg, men hon älskade att sjunga och det var hennes absolut största dröm att få vara med i Melodifestivalen. Jag minns att jag nöp mig i armen väldigt många gånger. Jag var helt överlycklig över att hamna på tredjeplats, jag kunde inte drömma om att det skulle gå så bra.

2003. Hamnar femma med "Hela världen för mig"

– Herrejistanes. Elva år har den här låten på nacken. Jag kommer ihåg det som om det vore i går. Jag gick sista året på gymnasiet och det kändes som om låten handlade om allt som jag kände just då. Jag skulle ta studenten och alla möjligheter fanns därute.

2005. Sjunger "Du och jag mot världen" med Fredrik Kempe

– Här är det andra bullar, haha! Det var fantastiskt härligt att få sjunga en duett med Fredrik Kempe. I år knyter vi ihop säcken eftersom det bland annat är han som har skrivit "Undo" och eftersom vi är i Linköping i delfinalen, precis som vi var 2005. Jag minns att jag tyckte att det var så skönt att få dela upplevelsen med någon annan.

2007. Tränar "Vågar du, vågar jag"-dans i Thailand

– Det här kommer jag väl ihåg för det var första gången som jag skulle dansa på scenen. Jag sprang på löpband i månader för att få upp konditionen och sedan åkte jag och familjen till Thailand. Koreografin som jag skulle lära mig var supersvår. Jag var tvungen att lära mig den i poolen, för då fick jag tid att tänka på nästa danssteg! Det var fruktansvärt pinsamt, men det satte sig till slut.

2008. Succén med "Empty room" gav en andraplats

– Det var en fantastisk resa som jag aldrig kommer att glömma. Att få flest röster av svenska folket, även om jag kom tvåa, det var som en jättevinst för mig. Och resan efteråt med albumet "Stronger" och alla turnéer... Det blev ett genombrott där jag kände att jag hade hittat hem. Halsbandet är för övrigt en bordsdekoration! Från Cervera eller något, den hade en otrolig effekt i tv.

2011. Firar 15 år som artist med "I'm in love"

– Jag hade en liten bur som jag stod i och sedan gick jag på ett band. Alla var nervösa över att jag skulle ramla men jag tänkte, "jaja, ramlar jag blir det bra tv i alla fall". Det var skönt att få göra tvärtemot "Empty room", som jag hade gjort några år tidigare. Att bara få komma in och vara riktigt lycklig på scenen.

Fakta/Sanna Nielsen

• Född: 1984 i Edenryd utanför Bromölla, Skåne

• Bakgrund: Blev som elvaåring etta på Svensktoppen med låten "Till en fågel". Har sedan dess släppt åtta soloalbum samt medverkat sex gånger i Melodifestivalen.

• Aktuell: Deltar i Melodifestivalens andra deltävling i Linköping, som sänds på SVT1 lördagen den 8 februari klockan 20:00.

• Schlagerstatus: I och med årets deltagande hamnar Sanna Nielsen på delad tredjeplats bland artister som har varit med i Melodifestivalen flest gånger. Ann-Louise Hanson har medverkat i tävlingen vid elva tillfällen och Kikki Danielsson har varit med nio gånger. Andreas Lundstedt i Alcazar blir den i årets tävling som har varit med flest gånger (nio).

Karl Dalén/TT

Mer läsning

Annons