Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsfenomenet intar Globen i kväll

/

Han är en av världens största artister och ett populärkulturellt fenomen - trots det lyckas han fortfarande vara relevant i hiphop-världen.
Under fredagskvällen väntar spelning i Globen.

Annons

När Jay-Z i kväll ställer sig på Globens scen gör han det inte som en av världens största hiphopartister. Han gör det som en av världens största artister överhuvudtaget.

Trots det finns det fortfarande stor respekt för Jay-Z i den ibland trångsynta hiphop-världen.

– Han har genom åren mixat radiohits med att fortfarande imponera på initierade hiphopskallar med slagkraftiga och fyndiga rim, han har alltså en publik både over- och underground, säger Ametist Azordegan som leder Sveriges Radio-programmet "En kärleksattack på svensk hiphop".

Jay-Z är sedan länge ett populärkulturellt och affärsmässigt fenomen - till exempel lanserades hans senaste skiva, "Magna carta holy grail", i samarbete med en mobiltelefontillverkare.

Enligt Tobias Carlsson, chefredaktör för hiphop-sajten Kingsizemagazine.se, förkroppsligar Jay-Z det faktum att man kan lyckas inom såväl musikbranschen som affärsvärlden genom att vara gatusmart.

– Jay-Z ser till att hålla sig relevant genom att både arbeta progressivt med ansatsen till nya albumprojekt men ändå anknyta till det traditionsenliga. En balansgång han lyckas bättre med än många andra artister i hiphop-genren, säger Tobias Carlsson.

Rent musikaliskt håller Jay-Z också trots att det snart var 20 år sedan han albumdebuterade. Musikjournalisten Jan Gradvall tycker att han i dag är en av de världsledande artisterna.

– Lyssnar man på texterna på hans senaste skiva så tycker jag att de är bland hans allra bästa. Man kan nästan jämföra med Fleetwood Mac som var i Sverige tidigare i veckan, att man skriver texter om familjeliv, barn och medelåldern. Det är ett vuxet hiphopalbum. Sedan finns det säkert folk som tycker att han, rent musikaliskt, har varit mer cutting edge tidigare, säger Jan Gradvall.

Det lär med andra ord bli en blandad publik, från småbarnsföräldrar till unga hiphop-fans, i Globen.

– Det finns nog ett ganska orubbligt intresse för att se Jay-Z live. Däremot har många svenska fans, däribland jag, blivit ganska besvikna på hans senaste spelningar i Stockholm. Han har kört för mycket på sina superkommersiella låtar och Linkin Park-mixar, förmodligen för att han underskattar hur pass hiphop hans svenska publik är, säger Ametist Azordegan.

Fakta - Jay-Z

• Shawn Corey Carter, född 1969 i Brooklyn. Bor på Manhattan i New York tillsammans med hustrun Beyoncé Knowles och dottern Blue Ivy Carter.

• Växte upp med en ensamstående mamma och bekräftade nyligen i en intervju med Vanity Fair att han som tonåring försörjde sig genom att sälja crack. Började rappa under 1980-talet.

• Debuterade 1995 med skivan "Reasonable doubt" och fick ett gigantiskt genombrott 1998 tack vare låten "Hard knock life (ghetto anthem)" från albumet "Vol. 2... Hard knock life".

• Under karriären har han spelat in totalt tolv soloalbum, bland annat "The blueprint" (2001), "The black album" (2003) och årets "Magna carta holy grail". Han har också gjort skivor tillsammans med R Kelly, Kanye West och Linkin Park.

• Utöver musikkarriärren har Jay-Z gjort sig känd som en affärsman av rang. Han har bland annat startat ett klädmärke, dragit igång en kedja sportbarer, varit skivbolagsdirektörer och är i dag bland annat agent för idrottsmän samtidigt som han äger en del av NBA-laget Brooklyn Nets.

• Uppträder i Globen i Stockholm fredagen den 25 oktober.

Linus Brännström/TT

Mer läsning

Annons