Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens första Mötley Crue utställning i Ö-vik

En tre ton tung och 28 kubikmeter stor rockbandssamling ska nu visas upp i världens första Mötley Crue utställning i höst.
– Att en så här stor resa finns här i lilla Örnsköldsvik är helt otrolig, säger Jim Engvik som är en av de som jobbar med utställningen.

Annons

Världens första Mötley Crue utställning kommer till Örnsköldsvik i september.

På nyårsafton för ett halvår sedan var det dags för det legendariska bandet Mötley Crue att kasta in handduken. Efter 33 år tillsammans gjorde de en farväl turné och skrev kontrakt på att aldrig använda Mötley Crue namnet igen eller återförenas. Under deras långa karriär har det samlats på mängder av saker med allt ifrån posters till instrument som bandet använt vid konserter. Att visa upp en samling av allt som har med bandet att göra är just idéen som ligger bakom höstens kommande och världens första Mötley Crue utställning som landar i Örnsköldsvik.

– Tommy Foldrup är en kollega till mig och han flyttade upp hit från Danmark och det visade sig att han hade en av världens största privata samlingar. Så Tommy sa att han skulle vilja göra en utställning. Så vi slog våra kloka huvuden ihop och gick till kommunen och muséet som alla mottog det väldigt positivt. För Tommy är Mötley Crue hans liv. Det är Tommys utställning, så vi vill slutföra hans dröm. Jag hjälper han med marknadsföringen och en annan kompis Joel Svensson fixar med grafiken, säger Jim Engvik, som hjälper Tommy med utställningen.

Såhär såg ett smakprov ut när en del ställdes ut i Fjällräven Center tidigare i vår.

Och sedan kommunen och muséet i Örnsköldsvik gick med och stöttade projektet har intresset varit stort.

– Det känns lite som om vi nästan tagit vatten över huvudet. Flera länder runt om har bokat bussas bara för att få åka hit och ett gäng från USA har bokat flygbiljetter. Allt har blivit mycket större än vad vi hade trott det skulle bli innan. Men det ger också en extra kick att jobba med detta när så många är involverade, för att få visa resten av världen och fansen. Att få möjlighet att jobba musik är fantastiskt roligt, säger Jim.

Men ett besök från självaste Mötley Crue är ingenting att räkna med.

– De vet om att vi kommer sätta upp den här utställningen men ingen av dem kommer att komma eller göra ett uttalande om det. Det är ett avslutat kapitel för dem. Istället kommer vi ha olika arrangemang med olika paket där till exempel föreläsare kommer finnas på plats som har jobbat tillsammans med bandet och kommer dela med sig av deras erfarenheter. Till exempel kommer ett coverband spela 30 september som ser ut exakt som Mötley Crue, säger han.

Fastän bandet inte finns längre är det klart att de har gjort ett stort musikalt spår efter sig.

– Jag har spelat musik delar i mitt liv och så klart finns influenser därifrån. Bandet har lämnat kvar efter sig ett stort musikhistoriskt arv. Enligt min mening är de det första riktiga pudelrockbandet som gick i branschen för den musikstilen, så de har verkligen skrivit historia utifrån de musik de skapat. De har alla levt ganska hårda liv med festande och droger men vi vill också belysa den väg de tagit idag. De jobbar med organisationer för djurrätt och ungdomshem för barn som kommit snett. Så vi vill visa att de också har tagit lärdom, att det finns en bra bit att belysa, säger Jim.

Att ta ett nästa steg med utställningen finns det stort intresse för.

– Det har kommit många förfrågningar från andra städer om att utställningen ska komma till dem vid andra tillfällen och det är ett helt klart ja. Men nu är det fokus på Örnsköldsvik. Magkänslan säger att det kommer bli jätte stort men vad slutsiffran kommer säga det får vi se när det är över, men ambitionen är att det ska bli mycket folk. Att en sådan stor resa finns här i lilla Örnsköldsvik är helt otroligt och unikt.

Från 17 september till 19 november pågår utställningen i Örnsköldsvik Muséum och Konsthall.

Mer läsning

Annons