Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utropstecknet på Broöppning hyllas

/
  • Panda Da Panda, eller Thibo Girardon som han heter, hyllas för sitt debutalbum

Självskadebeteende och kärleksrus.
Artisten Panda Da Panda, som gjorde succé på sommarens Broöppning i Härnösand, är känd för sina dansanta scenshower.
I veckans släpptes hans känsloladdade debutalbumet "Flaoua paoua".

Annons

En festival i Skanör 2012. Thibo Girardon, mer känd som Panda Da Panda, står på scen och råkar köra ett träsvärd rätt in i bröstkorgen. Jacket blir djupt, det blöder. Thibo Girardon spelar tre låtar till innan ambulans kör honom till sjukhuset.

– Så fort jag stack mig tänkte jag "nej, jag pallar inte att dra till sjukhuset igen". Det är två dagar av ens liv som stjäls av väntetid, säger han.

Fart, fläkt och galenskap är Panda Da Pandas signum. Han växte upp i den lilla orten Svarte utanför Ystad med en far som en gång var fakir, vilket kan förklara de intensiva scenshowerna som förutom svärdolyckan även inneburit "lite pilbågsskjutning mot bröst och ryggskott".

– Att se sin far bli överkörd av motorcyklar tog väl bort lite av ens smärtgräns, säger Thibo Girardon.

Två år efter genombrottet med singeln "Titta när han dansar" är Panda Da Panda aktuell med debutalbumet "Flaoua paoua". Skivan är späckad med tunga electrobeats och sång på skrikig skånska. Några av låtarna handlar om kärlek, som "Vår värld" tillägnad flickvännen Rebecca Scheja från Rebecca & Fiona. Paret träffades på flygplanet på väg till festivalen Storsjöyran i fjol och flyttade nyss till en lägenhet i Stockholm.

Flera av albumets låtar handlar dock om livets sorgedalar. Låten "Spegelen" innehåller textrader som "jag stod med knutna nävar framför spegelen och jag slog mot mig själv, jag tog en sax och skar mig över axeln, jag brände mig med en varm skruvmejsel". Och i "Blå" nämner Thibo Girardon sin far som gick bort i en leversjukdom för ett halvår sedan.

– Ingen människa mår bra av att hålla inne på saker. Och även män kan gråta. Jag måste göra musik för det är min lilla terapi och det får mig att inte bli deprimerad, säger Thibo Girardon.

Är det svårt att släppa låtar som är så självutlämnande?

– Nej, absolut inte. Det är tvärtom lättare än om man bara skriver ner någon låt om att det är fest på dansgolvet och att allt är fett. Det hade varit svårare att släppa en sådan låt som inte betyder något.

Panda Da Pandas ärliga textrader har gett honom en nära relation till fansen. Kontakten sköter han själv, inte minst via Facebook.

– De är fantastiska och kommer ofta fram efter spelningar och berättar hur mycket låtar som "Spegelen" har hjälpt dem. Många tycker att de känner mig så bra att de ringer bara för att kolla läget.

■■■

Fakta: Panda Da Panda

Namn: Thibo Girardon.

Ålder: 25 år.

Uppväxt: Orten Svarte utanför Ystad i Skåne.

Bor: I Stockholm tillsammans med Rebecca Scheja från Rebecca & Fiona.

Aktuell: Släpper debutskivan "Flaoua paoua". Ska turnera i höst och vinter med låtar från albumet.

Panda Da Panda om...

...Samarbetat med flickvännen Rebecca Scheja: "Hon är väldigt duktig på att ge mig antingen komplimanger eller kritik för låtarna, vilket jag gillar väldigt mycket. Det är skönt att kunna bolla med någon."

...Namnet Panda Da Panda: "Det klingar snyggt, sedan ligger "Panda! Go, panda!" i grunden, som är en tecknad serie av Hayao Miyazaki och Studio Ghibli."

...Aftonbladets artikel om svärdolyckan: "Aftonbladet var roliga när de kom för att fota mig. 'Kan du inte se mer besvärad ut på bilden, det är ändå hemskt det som har hänt', sade de. Haha, aldrig i mitt liv att jag skulle stå där med svärdet och se deppig ut!"

Mer läsning

Annons