Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Urkult släpper trippel

/

Urkult har gjort klart med ytterligare tre musikakter - bland annat en sambadrottning.

Annons

Nästa sommar firar Urkult 20 år och den första helgen i augusti blir det ånyo en fest på Nämforsens festplats. Nu har festivalledningen bokat upp ytterligare tre musikakter till sommarens upplaga; Bjäran, Fastpoholmen och Simone Moreno.

Simone Moreno, som kallats Sveriges sambadrottning, blev känd för det svenska folket i och med Melodifestivalen 2006 och bidraget "Aiayeh". Men många har även nyligen sett och hört henne i filmen "Känn ingen sorg" och i låten "Vi drar till Malmö" tillsammans med Timbuktu. I sommar ska Moreno ut på en ny turné med bandet Os Lourinhos, som hon spelat och släppt skivor med sedan hon kom till Sverige för 15 år sedan.

– Hon mixar afrobrasilianskt och nordiskt med reggae, soul, samba och resultatet svänger verkligen. Simone kommer till Urkult med sol, värme och en hälsning från andra sidan Atlanten, konstaterar Eric Torestad, samordnare på Urkult.

Klara för Urkult är även Fastpoholmen, som började som en reggae/folk-duo bestående av kusinerna Adam och Dawn Fastholm. Duon har sedermera utvecklats till ett åttamannaband och har hyllats för sina båda album "En stund" och "Andas In".

– Deras sagolikt svängiga stil har ibland kallats skogsreggae, förklarar Torestad.

Sist men inte minst är prisade västernorrländska folkmusikgruppen Bjäran klara för Urkult. Bandet, som består av Algot-duon Magdalena Eriksson och Mattias Mårtensson från Mellansel respektive Gottne, samt Sundsvallsduon Peter Bonde och Christian Cuadra, släpper sitt debutalbum "Ack ve" den 7 mars.

– Bjäran är en av Sveriges mest intressanta folkmusikgrupper, säger Torestad.

Sedan tidigare har Urkult gjort klart med Alice Francis, Bombino, Irya's Playground, Kíla, Lovisa Negga, Stefan Sundströms och Syster Sol.

Mer läsning

Annons