Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upp till bevis för hajpade Abidaz

/

Han kallar sig Sveriges bäste rappare utan att ens ha släppt ett album. TT har träffat Abidaz, veteranrapparen som tänker ta Sverige med storm - för att sedan försvinna.

– Jag har varit bäst på det här hur länge som helst och alla vet om det, säger Abidaz med en suck.

Annons

Rapparen sitter nedsjunken i en soffa på ett agentkontor i centrala Stockholm. För några månader sedan visste inte många utanför hiphopens undergroundscen vem han var men sedan dess har Dagens Nyheter och Aftonbladet publicerat långa artiklar om 32-åringen. Enligt Nöjesguiden kan hans debutalbum "In &ut", som släpps den 8 november, bli årets bästa svenska hiphop-skiva.

Även om han inte är känd hos gemene svensk har Abidaz smitt rim i 20 år, framför allt i den smala men respekterade rapduon Chapee & Chess. När ett skivbolag bad honom att rappa på svenska i stället för engelska sade han först nej men ångrade sig då han märkte att intresset var stort. Målet med skivsläppet är glasklart:

– Jag är bara här för att hämta pengarna, folk som tror att det inte finns pengar i den svenska hiphop-branschen lurar sig själva, säger han.

Om debutalbumet är lika bra som självförtroendet behöver Abidaz inte oroa sig. Han är känd för att säga kaxiga saker som får rubriksättare att gnugga händerna. Som när vi börjar prata om popmusik:

– Jag skulle kunna skriva 40 miljoner poplåtar på en dag. Det är bara att ta lite rader från dikter och sätta ihop. Det är alltid "I wan't to love you", samma grejer hela tiden.

Bakom attityden finns dock en medial medvetenhet. Vad som är äkta och vad som sägs för att spä på hajpen är svårt att avgöra.

– Om jag ska göra den här grejen ska jag göra det fullt ut, inte vara på baksidan av någon tidning, säger Abidaz.

Musiken på "In & ut" är tung, mörk och hård. Rappen känns som tagen från 90-talets amerikanska östkust och skillnaden mot den musik som svenska rappare ägnar sig åt i dag är tydlig.

– Jag kommer från en annan era. Min musik låter som gammal rap fast med nya beats. Många unga i dag kollar bara på de som är i rampljuset just nu och försöker göra samma sak.

Abidaz dök upp lika oväntat som ett stjärnfall på den svenska musikhimlen. Helst skulle han vilja försvinna lika fort. Att vara berömd har han aldrig strävat efter - bara pengarna - och så snart han har samlat ihop tillräckligt många kronor tänker han dra sig tillbaka igen.

– Många skulle se det här som en början, men jag är i slutet av min karriär. Det här kommer att bli min första och sista skiva, säger han.

Fakta - Abidaz:

• Namn: Abiel "Abidaz" Ghebil.

• Ålder: 32 år gammal.

• Bakgrund: Växte upp i Stockholmsförorten Brandbergen men flyttade till Hagalund i Solna i sjuårsåldern. Där började han rappa i duon Chapee & Chess. Genom åren har han bland annat samarbetat med artister som Robyn, Blacknuss och Ayo.

• Aktuell: Släpper debutskivan "In & ut", som är producerad av vännen Stress, den 8 november. På skivan medverkar bland andra popstjärnan Robyn.

Abidaz om...

...att bearbeta minnen: "Jag gillar inte att prata om mina problem, men på skivan var jag tvungen att öppna mig lite så att folk får reda på vem jag är. 'Benägen' är den enda låten i mitt liv som handlar om släkten och familjen."

...uteblivna framgångar: "Om skivan inte blir stor springer jag in till P3 Guld-galan och tar bucklan, haha. Nej, men i så fall vet jag att min musik inte är något för Sverige helt enkelt."

...kamelen han rider på i musikvideon till "Kvalitet & kvantitet": "Jag ville spela in videon i Eritrea men skivbolaget tyckte att det skulle bli för mycket. Så jag sa 'antingen flyger ni mig till Eritrea eller så hämtar ni en kamel till min gata'. Och så hittade de en kamel, jag blev helt chockad."

Ken Ring om Abidaz

"Abidaz är en av Sveriges bästa rappare, rakt av. Han har hållit på i många år och det är tråkigt att han inte har släppt något album förrän nu. Han är en väldigt speciell människa, om man ser inuti honom så finns en väldigt lugn pappa, sen finns också en sida som är väldigt street. Jag har hört hela albumet och skulle säga att det är en av de bästa skivorna som släpps i år. Den är grym utan tvivel, jäkligt tung."

Karl Dalén/TT

Mer läsning

Annons