Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Umeås hyllade invasion

/

Från hajpad USA-turné med Refused till mindre kända INVSN. Året som gått har inneburit rejäla kontraster för Dennis Lyxzén.
Allehanda Nöjes recensent hyllar nya skivan.
– Folk visste inte vilka vi var, men det var en bra utmaning, säger Umeåbon.

Annons

Dennis Lyxzén föddes 1972 i Umeå. Han bildade hardcorebandet Refused 1992 med David Sandström, Pär Jaktholm och Jonas Lidgren. Bandet upplöstes 1998 men återförenades i fjol för en större turné. Efter Refused splittring har Lyxzén varit aktiv i The Noise Conspiracy, AC4 och Lost Patrol, som sedan blev Invasionen och som nu har namnet INVSN.

När undertecknad möter Lyxzén står han i Gamla stan i Stockholm med svarta kläder och en knapp på bröstet med texten "No future". Men punkikonen är inte dyster. Nyss hemkommen från en USA-turné med INVSN är han entusiastisk inför skivsläppet.

– Det här är en skiva som jag är beredd att turnera sönder mig själv för att folk ska få höra, säger han.

Turnera med INSVN var en annan upplevelse för Lyxzén än turnén med Refused. Då sjöng han för tusentals varje kväll - nu var INVSN förband åt det "ganska dåliga men trevliga" rockbandet Minus the Bear.

– Det är speciellt att vara förband. Du ska upp och köra din grej medan folk står och chattar med sina mobiler i väntan på någon annan.

"INVSN" är bandets tredje album. Lyxzén beskriver musiken som kontrollerad och med en ljudbild som är lite 1980-tal och 2010-tal på samma gång. Skillnaden mot Refuseds musik, eller punkbandet AC4 som han är aktiv i, är påtaglig. I INVSN ingår förutom Lyxzén även Sara Almgren, Anders Stenberg, André Sandström och Richard Österman.

– Man ska inte läsa alla kommentarer på Refuseds Facebook-sida om vad fansen tycker om Invasionen. Men jag har förståelse för att de tycker att vi är lite mesiga, skrattar sångaren.

Även om Refused återförening gav klirr i kassan finns inga planer på att ena bandet igen. Lyxzén har fokus på INVSN och säger att han redan nu planerar för bandets nästa album. Men till alla Refused-fans lämnar sångaren ett kanske.

– Det råder ingen dålig stämning i gruppen, så jag tror att vi har dörren lite på glänt så får vi se i framtiden.

FOTNOT: "INVSN" recenserades av Allehanda Nöje förra onsdagen och fick fyra av fem stjärnor i betyg.

Mer läsning

Annons